Fiske:

Med båt og kano i Oslomarka

I Oslomarka er det tillatt å fiske fra båt, kano eller flytering i en rekke vann, og det er ofte på den måten du kan komme i kontakt med de aller største fiskene i skogene rundt Oslo. Oslomarka Fiskeadministrasjon har flere lett tilgjengelige båter til utlån for alle med gyldig sesongkort. 

OFA har flere båter du kan låne helt gratis, så lenge du har årskort/sesongkort for fiske i Oslomarka. Da har du også tilgang til over 500 fiskevann i nærheten av Oslo.

Her kan du låne en OFA-båt

OFA har flere lett tilgjengelige båter til utlån for deg med sesongkort/årskort for Oslomarka. 

Båtene er låst med kodelås og kan lånes for opp til tre dager av gangen. 

Her kan du låne deg en båt i oslomarka.

– Den største godt dokumenterte ørreten som er tatt på sportsfiskeutstyr i Oslomarka ble tatt ved hjelp av en utlånsbåt fra Oslo Sportsfiskere i Øyungen i Nordmarka, forteller Claus Hedeager i Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA)

Både OFA og noen lokalforeninger i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har båter i Oslomarka du kan låne. Båtene fra OFA er til utlån for alle med sesongkort, mens båtene fra lokalforeningene er tilgjengelige for medlemmer av NJFF. Her kan du lese mer om NJFF's prosjekt Mine Båter.

Tilbake til den enorme ørreten fra Øyungen. Historien om Warbergs kjempefangst utspilte seg ikke i "gode gamle dager" som mange fiskehistorier gjør, men skjedde 15. oktober 2022. (Og når de kommer til de aller største ørreten i Oslomarka er det ingen grunn til å tro at det var flere av dem før. Byttefisk som sik og røye er en forutsetning for stor ørret, og har blitt innført til vassdragene i Oslomarka av mennesker. I noen av de store sjøene har enkelte ørreter derfor nådd størrelser som var betydelig sjeldnere i "gamle dager.")

Ørret tatt i Øyungen i Oslo av Harald Warberg i 2022. 8,9 kg.
Harald Warberg tok denne ørreten på 8,9 kg i Øyungen i 2022. Dette er den største ørreten som noensinne er tatt på stang i Nordmarka.

Over bekken etter storørret?

Den lidenskapelige sportsfiskeren Harald Warberg hadde tatt seg en tur på Øyungen, et relativt stort skogsvann i Nordmarka, lett tilgjengelig fra Skar i Maridalen. 

Warberg hadde fisket barracuda og tunfisk i sydligere himmelstrøk, og hadde neppe noen tro på at han akkurat denne dagen skulle få sitt livs fiskeopplevelse. Han skulle jo bare noen kilometer fra Ring 3 og Oslos tettbebygde strøk, men du behøver virkelig ikke alltid gå over bekken etter ørret ...

Grunner, øyer, viker, holmer og sund

Sammen med labradoodlen Casanova bar det ut på Øyungen med markdraget med to store meitemark bak båten.

Det gikk ikke mer enn 10-15 minutter før det var fisk på, men den anslagsvis halvkilo store ørreten slo seg av. Warberg hadde fått noen av samme størrelse i Øyungen samme året.

Øyungen i Oslomarka, dronefoto.
Øyungen er et godt fiskevann, med mange spennende øyer, odder og viker. Vannet er lett tilgjengelig fra Skar i Maridalen. Spesielt artig hvis du har kano eller annen farkost.

Den aller største ørreten

Han rodde videre innover. Det gikk i sikk-sakk mellom holmer og skjær. Timene gikk og høstola begynte å gi seg i sekstida. På vestsiden av vannet byttet han til tre mindre meitemark, og bare fem minutter seinere var stanga i ferd med å bli dratt ut av båten. 

Denne gangen ble ørreten med helt inn. Den veide 8,9 kg. Frank Nylands gamle markarekord for ørret tatt under sportsfiske i Oslomarka på 6,8 kg ble ettertrykkelig slått. 

Du kan lese hele historien om den spektakulære fangsten på OFA's nettisider.

Når den store døgnflua Ephemera vulgata klekker i Øyungen, pleier stor ørret og vise seg i voldsomme vak. Men ikke glem de mindre slektningene marginata og vespertina som klekker først.

Flere store?

Så stor ørret er alt annent enn dagligdags i Oslomarka, men de fins. Og den gode nyheten er at det sannsynligvis er flere av dem enn mange tror. Det har seg nemlig slik at ganske få sportsfiskere fisker målrettet etter de aller, aller største. Da blir fangstene gjerne deretter. DU kan med flaks og innsats finne dem i de store sjøene. Om det er byttefisk 

En måte å øke sjansene for å få de aller største ørreten på kroken er å låne en av båtene til OFA. Du trenger bare gyldig sesongkort for Oslomarka.

Låner du båten i Øyungen er flere av øyene spennenede steder å gå i land. Å ligge i hengekøye på en øy i Nordmarka anbefales på det sterkeste. Er du fluefisker er disse øyene i vannet gode fiskeplasser under klekkinger av den store døgnflua Ephemera vulgata.

OFA har flere lett tilgjengelige båter til utlån for deg med sesongkort/årskort for Oslomarka. Båtene er låst med kodelås og kan lånes for opp til tre dager av gangen. 

Her kan du låne deg en båt i oslomarka.

Her finner du båtene:

Bogstadvannet: Ligger i Sørkedalen. Svært næringsrikt og artsrikt vann med abbor, gjedde, sik, suter, laue, mort, sørv, ål, brasme og bekkeniøye. Største dyp 9 meter. Mye gjedde opp til 1,5 kg. Stor abbor, opp mot 2kg. 

Er et meitevann, altså er det tillatt med inntil tre fiskestenger. Ørret fins også, men er det den du er ute etter er det mange bedre alternativer i marka, for eksempel Østernvann vest for Bogstadvannet (også et båtfiskevann, men her må du ha egen båt eller tilsvarende.)

Børtervann: Dette er en diger innsjø i Østmarka, med fjorder og skjær og øyer. Kano eller båt er en stor fordel i dette vannet, som på tross av sin størrelse er et skikkelig stalltips for fluefiskere, både tidlig og seint på sesongen. Flotte maursverminger i siste halvdel av mai, når vulgataen også begynner å vise seg. Noen år er døgnfluene ferdige i begynnelsen av juni. 

Stor mort og flott abbor. Det tas mye røye fra 0,1-0,35 kg under isfiske. Ørreten er gjerne fra 4-6 hg, men det fins betydelig større individer der. Snittstørrelsen på ørret har økt de siste årene. hvis du tar med egen båt hit, tørk den svært grundig, så du ikke risikerer å spre uønsket smitte som krepsepest.

Øyungen: Stort og populært familievennlig vann innerst i Maridalen. Gode og stabile bestander av ørret, røye, sik og abbor. Mye pen ørret fra 4-8 hg. De første døgnfluene klekker allerede fra første uka i mai (L. marginata), før en mindre artsfrende av den (L. vespertina) tar over. Når du er litt inn i juni er det tid for plaskvak og vulgataklekkinger i en måneds tid. Mye grov fisk viser seg i denne perioden. Også et godt vann for høstfiske, blant annet harving nær land.

Aurevann: spennende vann i Lillomarka. Kjent for litt "sær" ørret av god kvalitet. Går for å være det beste ørretvannet i Lillomarka, hvis du bare klarer å få dem. De felste tas under isfiske. Vannet er krystallklart og fisken er sky.Hadde røye tidligere, men denne har trolig blitt borte. Mange fine teltplasser. Brukbart med abbor. 

Fløyta: En del av Losbyvassdraget. Fløyta, Geitsjøen og Røyrivannet er store sammenhengende innsjøer med mange fine telplasser på odder og nes. Vannene egner seg godt til dorging fra kano og båt. Stor abbor. Den største på 2,4 kg(!) ble tatt i 2009. Det fins også et fåtall fiskespespisende ørret her. Prøv å dorge med wobblere. Mye kilosgjedde, men større "madammer" fins.

Drettvann: Tidligere drikkevannsreservoar i Losbymarka som ble åpnet for fiske i 2019. Vannet har svært god vannkvalitet, har bestander av ørret, abbor, mort og lake og er et populært fiskevann. Liten bestand av ørret med god kvalitet og rød kjøttfarge. Mellomstor bestand av abbor, som relativt ofte bikker kilosgrensa. Vannet har mye mort og en spennende bestand av lake. 

Med kano, eller lignende farkost, kommer du deg til områder med fiskestanga du ellers ikke hadde nådd.
Med kano eller lignende farkost, kommer du deg til områder med fiskestanga du ellers ikke hadde nådd.

Andre båtvann:

Det er en rekke andre vann i Oslomarka hvor båtfiske er tillatt, men her må du ha egen båt. I båtvann er det tillatt å fiske med to stenger samtidig. Det er ikke tillatt med motor/el-motor.

Nordmarka: Aklangen, Bjørnsjøen, Bogstadvannet, Fjellsjøen, Fortjern, Fyllingene, Gjerdingen, Hakkloa, Harestuvannet, S. Heggelivann, Helgeren, Katnosa, Kobberhaugtjern, Rottungen, Sandungene, St. Skillingen, Sognsvann, Spålen, Storflåtan, Strykenvatnet, Svarten, Trehørningen, Vesleflåtan, Ørfiske og Øyungen.

Bærumsmarka: Burudvann og Østernvann.

Lillomarka: Aurevann, Steinbruvann og Romstjern.

Østmarka: Børtervann, Drettvannet, Fløyta, Fri-Elvåga, Geitsjøen, Grinderen, Halsjøen, Krokvanna, Lutvann, Mosjøen, Morterudvann, Mønevann, Nøklevann, Rausjøen, Rolandsjøen, Røyrivann, Skålsjøen, Stensrudtjern, Sværsvann/Setertjern, Syverudtjern, Tappenbergvann, Tonevann.

Asker: Dikemarkvanna.

Flytering/bellyboat

I noen utvalgte, mellomstore innsjøer gir fiskekortet rett til å fiske fra flytering  som drives frem av svømmeføtter. Her gir ikke fiskekortet rett til å fiske fra båt/kano. Oppblåsbar pontongbåt med årer regnes som båt.

Nordmarka: Blankvann, Bleiksjøen, St. Daltjuven, Elvann og Langvann, St. Fidlingen, Grimsvatnet, St. Gørja, Hakklokroktjern, Kalvsjøen, Nordvannet, Svartvatn (v/Løndalshøgda), St. Tryvann og Åklungene.

Lillomarka: Bleiktjern.

Østmarka: Gjersrudtjern, Hauktjern, Langvannet (v/Østmarkkapellet), Skraperudtjern og Steinsjøen.

Få flere fisketips i innboksen

Få nyhetsbrevet med tips om fiske, hytter og jakt i Norge

Powered by Labrador CMS