Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark omfatter noen landets villeste fjellområder. I øst er landskapet slakt og duvende, mens jo lenger vest du kommer jo mer voldsomme blir fjellene.
Nasjonalparken ble åpnet 1. juni 2002 og har blitt utvidet i flere runder. Området med omkringliggende verneområder dekker 4365 km2, med store sammenhengende urørte høyalpine områder.
Området har stort artsmangfold og flere sjeldne fjellplantearter fins her. Grøvudalen er et av de mest spennende botaniske områdene i Nasjonalparken er hjem til villrein, moskus og fjellrev. Flere rovfuglarter hekker også der.

Det er godt fiske i mange vann i nasjonalparken. Enkelte av hyttene har båt med i leia. Her finner du fisketips for området vest for Snøhetta.
Ta hensyn hvis du ser villrein, moskus eller andre dyr. De skal ikke forstyrres unødig.
Midt i parken finner du Snøhetta (2286 moh.), et av Norges mest kjente fjell og det høyeste fjellet i Dovre kommune.
På Inatur finner du en rekke hytter i og rundt nasjonalparken. Her får du ti hytter som er perfekte for å utforske Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.
1. Skredalægeret i Grøndalen

Dette er en hyggelig bu i Grøndalen, i den østlige delen av nasjonalparken. Skredahøi er nærmeste topp over 2000 moh.
Grøndalen er en frodig fjelldal hvor elva Grøna slingrer seg rolig nedover dalen, før den skyter fart nedover hvor den møter Jori på sin vei mot Dombås.
Hytta ligger godt til for utforsking av denne delen av nasjonalparken, reinsjakt og fiske i Grøna og omkringliggende fjellvann.
Grøna er ikke elva med de største ørretene, men den er nydelig og krystallklar, og i de rolige partiene kan du treffe på flott ørret som beiter i det smaragdgrønne vannet.
Bo på Skredalægeret2. Lesjøbua i Dovrefjell-Sundalsfjella nasjonalpark
Innerst i Skamsdalen ligger Lesjøen, rett innenfor grensa til nasjonalparken, bokstavelig talt ved foten av Dovrefjell. Hytta er en glimrende base for lengre turer inn i fjellet.
Lesjøen er i likhet med mange andre fjellvann på Lesja et godt ørretvann, og bør absolutt prøves av de fiskefrelste. Tverråbotn og Lågvatnet er gode tur- og fisketips.
Bo på Lesjøbua3. Salhøtjønnbue i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark
Bua ved Søre Salhøtjønn i Dalsida statsallmenning er populær blant reinsjegere. Ikke så rart siden den ligger midt i villreinens rike.
Bua er ca. 25 m², og har 4 sengeplasser i kombinert oppholdsrom, kjøkken og soverom. Hytta har utedo.
Kjøkkenet er utstyrt for 4 personer og har gasskokeapparat. Det er ved i yttergang og i tilbygg, så du kan få i deg varmen etter en lang dag i fjellet.
Vann hentes i Søre Salhøtjønn, ca. 30 m. fra bua. Salhøtjønn er et godt ørretvann, i likhet med en rekke andre vann og tjern i gangavstand fra hytta.
Bestill overnatting4. Langvatnbue

Hytta er en enkel bu som ligger godt til for fisketurer, jakt og toppturer i nasjonalparken. Landskapet er dramatisk, og været veksler fort.
Langvatn er et godt ørretvann, med meget god kondisjon, størrelse og kvalitet på fisken. Men vannet og ørreten er kjent for å være vanskelig, spesielt for stangfiskere.
Ta derfor gjerne turen innom småvannene i nærheten, som Langvasstjønnene, Trolltjønn i nordenden av Langvatnet og tjernene ut mot Åmotsdalen/Drugshø.
Bo på Langvatnbue5. Einøvlingshytta i Dovrefjell-Sunndalsfjella



Hytta ligger ved Einøvlingsvannet på 1375 moh i Hytta har båt, naust og garn som kan benyttes av alle som leier hytta. Einøvlingsvannet har en tallrik røyebestand og bra med ørret.
Hytta er omgitt av spennende turområder og leies ut av Dovre fjellstyre.
Bo på Einøvlingshytta6. Storvassbua i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark



Denne hytta leies ut av Sunndal fjellstyre. Fjellstyret har også båt og garn som benyttes av leietakere. De forteller om godt fiske i de nærmeste vannene. Langtjønn er det beste vannet for stangfiske.
Flott og spennende turområde med mange fine utsiktstopper innen rekkevidde for dagsturer.
Bo på Storvassbua7. Håkodalshytta i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark



Denne hytta ligger i en fantastisk del av nasjonalparken. Det er 1,5-2 timers gange inn, og det er hvert gram du går av deg på vei inn.
Du går ikke inn hit for å ha alle fasiliteter, men for å oppleve noe av Norges flotteste fjellområder, uansett om det er tur, topper, ørret eller vilt du drømmer om.
Bo på Håkodalshytta8. Torbudalshytta i Torbudalen




Denne hytta ligger i Torbudalen, bare noen hundre meter unna grensa til nasjonalparken og to hundre meter fra bilvei. Like i nærheten finner du Torbudalen biotopvernområde som er et viktig reinstrekk mellom Stordalen og områda rundt Vangsvatnet i Lesja.
Det følger båt og garn til bruk på Torbuvannet med hytta.
Bo på Torbudalshytta9. Grynningslibua i Dalsida statsalmenning


Grynningslibua er en eldre laftet hytte på 10m2, med god beliggenhet for turer i fjellet, jakt og fiske. Det går bilvei nesten helt fram. Vann henter du i Grynningen. Ved finner du i vedskjulet. Kjøkkenet er utstyrt for to personer.
Båt i naust kan benyttes.
Bo på Grynningslibua10. Sørhella i Dalsida




Fullt utstyrt hytte med totalt 9-10 sengeplasser. Flotte familievennlige turområder og gode forhold for jakt og fiske. Hytta ligger like ved setergrenda Sørhella på Dalsida i Lesja.
Her kan du gå inn i Svartdalen for å oppleve et flott turområde i Dovrefjell. Svartdalsvatn har bitevillig ørret og landskapet er verdt turen alene. Lesja fjellstyre har båt som kan leies ved Svartdalsvatn.
Hytta har bilvei helt fram. Mobildekning mangler.