Fiske:

Fisketips for Snåsa – Heggsjøan

Fristelsene i Snåsafjellene er endeløse. Her er Snåsa Fjellstyres fisketips for de gode ørretvannene Heggsjøan.

Klassisk ørret fra Heggsjøan. Blank, illsint og med lite hode.

Heggsjøan er en samlebetegnelse som benyttes om vannene Store og Lille Heggsjø. Begge vannene ligger i nasjonalparken, vakkert omkranset av fjellbjørkeskog og myrdrag, ved foten av Imsdalsfjellet og Heggsjøfjellet.

Ørret og lake finnes i begge vannene, og ørreten er av god kvalitet med dyprød farge og svært god kondisjon. Navnene på vannene gjenspeiler også hvor det er størst sjanse til å finne grov ørret.

Luftige svev og lange utras

På Store Heggsjø er det gode muligheter for å få fisk over 2 kg, mens snittstørrelsen ligger mellom 400 – 1000 gram. På Lille Heggsjø er snittstørrelsen på fisken litt lavere, men kvaliteten minst like god, kanskje bedre! Vanlig størrelse er mellom 300 – 800 gram, men det er ikke uvanlig å få fisk som er godt over 1 kg.

I begge vannene kan du se frem til sprek ørret som kjemper godt i andre enden av snøret, og luftige svev med påfølgende utras er snarere regelen enn unntaket.

Fisk nær land

Gode standplasser for stor ørret er lett tilgjengelig fra land, noe som gir gode muligheter for spinnfiske og fluefiske.

På Store Heggsjø er det gode fiskeplasser langs det nordlige landet, og spesielt bør tangen og bukten ved utløpselva prøves. Det samme gjelder områdene ved innløpselvene.

Over hele vannet er det tydelige grunner og en kikk på flybilder kan gi pekepinner på hvor disse finnes.

Sjekk marbakken ved innløpselva

Når Heggsjøan og Snåsafjellene viser seg fra sin beste side fins det ikke vakrere sted på denne jord.

På Lille Heggsjø bør også det nordre landet vies størst oppmerksomhet, sammen med grunnere vann i tilknytning til øyene. Overgangen fra grunt til dypt vann mellom innløpselva i vest og øya i sør gir ofte kontakt med grov fisk, og spesielt på kveldstid tar den ofte på overaskende grunt vann.

Fisken er tidvis lunefull på begge vannene. De beste periodene er erfaringsmessig fra sen ettermiddag og utover kvelden. På Store Heggsjø gir nattfiske ofte best fangst.

Bittperiodene varer ofte bare et par timer, så hvis fisken først biter gjør man lurt i å intensivere fisket en periode!

Fins ingen utstyrsfasit

Noen fasit på valg av redskap finnes ikke, men generelt er det god sjanse for fangst med sluker og spinnere i sølv, gjerne i kombinasjon med rød, sort eller blå.

Tasmanian Devil, Lillauren, Møre-silda, Panther Martin og Droppen i ulike fargekombinasjoner bør være i fiskeveska.

Når det gjelder fluefiske er det mange fluemønster som gir fangst. Noen generelle tips kan likevel gis. Ved fiske med flueoter er det enkelte mønstre som «må» benyttes.

Zulu, Zulu Silver, Peter Ross, Black Gnat og Heckam Peckam Green i størrelse 8 – 12, er mønstre med historisk sus som er sikre fiskefangere på Heggsjøan!

Fluer som gjelder

Nymfefiske nært land i skumringen med montananymfe, superpuppan, vårfluepupper eller små svarte nymfer kan gi fisk når ørreten ikke beiter i overflaten, spesielt tidlig på sesongen.

Døgnflueimitasjoner er gode å ha når de første døgnflueklekkingene starter. 

Streaking Caddis, Elk-hair Caddis og Rakkelhanen stripende i overflaten, når høstmørket siger på er også utrolig spennende og kan gi heftige angrep fra stor ørret. Ikke nøl med å sette på en streamer heller, men ikke bruk tynnere fortom enn 0,18 mm når du gjør dette.

Få med deg de siste turtipsene!

Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Powered by Labrador CMS