Hytter:

Hytter og toppturer i Breheimen

I Skjåk Almenning har vi flere hytter som passer perfekt som base for toppturer på ski i Breheimen Nasjonalpark!

Skjåk har mange spennende toppturer å by på.
Tverrådalskyrkja, januar 2015.

Frister det med en topptur med overnatting i Breheimen Nasjonalpark? Her får du tips fra lokalkjente i Skjåk Almenning.

For å gå topptur må du ikke nødvendigvis ha Randoneeutstyr eller gå over den magiske 2000 meters grensa – vi har fine utsiktstopper under 2000 meter også. Fjellski er fortsatt et alternativ for å komme seg både opp og ned.

I Skjåk er vi heldige som har toppturer som passer for de fleste. Vi har pekt ut noen områder i Breheimen vi gjerne vil dele med deg.

Over 2000 moh.

Sottjønnbu i Skjåk Almenning.
Sottjønnbu i Skjåk Almenning.

I Breheimen og Skjåk er den aller mest kjente toppen vi har, Tverrådalskyrkja. Den vakre kirka er 2088 moh. – og utsikten tar pusten fra deg i godvær. Her ser du spisse topper i Hurrungane i sør, ville vestlandsfjell i vest og slakere fjellmassiv i nordøst.

Sottjønnbu som ligger 1475 moh. i Skjåk Almenning, er et supert utgangspunkt for dagstur til Tverrådalskyrkja – eller de tre fagre Holåtindene, alle over 2000 moh.

Dette er delvis krevende turer som passer best for de med litt erfaring fra før – men ikke verre enn at de fleste kan klare det. Vil du ikke til topps er det et tips å gå rundt Tverrådalskyrkja i stedet.

Skogsterreng og mange høydemeter

Vil du ha litt mer å velge i, med både skogsterreng, høye fjell og vidder, er Liabu et perfekt utgangspunkt!

Liabu passer best for to personer, eller en gjeng som kjenner hverandre godt. Hytta er ikke så stor. Dagsturer til Tverrådalskyrkja, Tundradalskyrkja og Holåtindane er mulig om form og ferdigheter er gode.

Det fins også drøssevis med andre gode alternativer – også om været ikke viser seg fra sin beste side.

Da kan du ta deg en tur i skogsterrenget mot Sotlie i et litt lunere klima enn høyfjellet, eller gå på fjellski innover de lange dalførene vestover mot fylkesgrensa. Det er også langrennsløyper i området for de som trives best bortover.

Fint for familien på fjellet

Er du ikke så interessert i om toppen er over eller under 2000 meter kan vi anbefale Legerhytta ved riksvei 15 i Breidalen. Her er det kort fra bilvei til hytta, to soverom og sengeplass til 8 personer. Det er også innlagt strøm, men ikke vann.

Her kan du ta en dagstur til Skridulaupen i Breheimen, 1949 moh. Etter ca. 1000 meter stigning får du panoramautsikt over Tafjordfjell og Breheimen, en nokså grei tur som også passer for familier.

Et annet alternativ i dette området er Krosshø, 1857 moh. – her kan du også få ekstra hjelp av skitrekket på Grotli noen ekstra høydemeter opp, om du vil ha en lettere tur.

Et tredje alternativ er å gå rett fra hytta og opp på Breidalseggi, 1635 moh. Fin nedkjøring på fint føre! Du finner langrennsløyper og skitrekk på Grotli om været gjør at det ikke frister med topptur.

Powered by Labrador CMS