Fiske:

Finn ørreten i Oslomarka: fra Sognsvann

Sognsvann er første vann på veien, men de lokalkjente i OFA gir klar beskjed. Gå litt lenger og få en bedre fiskeopplevelse.

Ørret med streamer i kjeften.
Ørret med streamer i kjeften.

Sognsvann er et ok isfiskevann, men når isen går er det vanskelig å få fisk der. I tillegg er veien rundt vannet tett trafikkert av gående, syklende og løpende. For å komme deg bort fra stress og mas, og samtidig bedre fiskesjansene, bør du gå litt lenger:

Det lille myrtjernet Svartkulp øst for Sognsvann er et overraskende godt fiskevann som har gitt fra seg en del pen ørret rundt kiloen opp igjennom årene. Solid kultiveringsinnsats fra 2004 har hjulpet.

Kjent møteplass for naturister i sommermånedene. Best som fiskevann vår, høst og vinter. Det er mye lettere å få fisk her enn i Sognsvann, både fra land og fra isen.

Mot Ullevålseter

Ephemera vulgata, stor innsjøsanddøgnflue, er Norges nest største døgnflue.
Ephemera vulgata, stor innsjøsanddøgnflue, er Norges nest største døgnflue. Den fins i flere vann og innsjøer i marka, blant annet Stor og Lille Åklungen innenfor Sognsvann.

Lille Åklungen er et langt og smalt vann. Følg veien på vestssiden av Sognsvann. Du kommer inn til sørenden av vannet, ved demningen. Fisk deg oppover på østsiden. Vestsiden er nesten uframkommelig. Fine fiskeplasser på oddene og i vikene oppover vannet.

Det har vært demt ned ved flere anledninger de siste årene, noe fisk og byttedyr sjelden liker. Heldigvis viste et prøvefiske for et par år siden at ørreten i vannet var i god kondisjon og hadde fin kjøttkvalitet. Abborbestanden går for å være i største laget, med mye forholdsvis småvokst fisk. Den store døgnflua E. vulgata fins her.

Unngå veisiden

Store Åklungen er også et langsmalt vann, sørøst for Ullevålseter. Her starter vassdraget som kalles Sognsvannvassdraget. Vannet er sett i forhold til størrelsen svært dypt, hele 33 meter.

Vannet er klart og har god vannkvalitet. Det er et godt fiskevann med flott ørret fra 300 og 600 gram. Mange av dem blir tatt i mørket utover høsten på markfiske (harving). Det fiskes en del her. Gå på vestsiden, bort fra veien for å finne mindre trafikkerte fiskeplasser. Abborbestanden er vanlig markastørrelse. Noe E. vulgata.

Skjennungen er egentlig enklere å nå fra Tryvann og Frognerseter, men vi nevner vannet her fordi du kan ta en flott runde fra Sognsvann til Store Åklungen, via vafler og kakao på Ullevålseter eller Skjennungstua, til å fiske flott markaørret i Skjennungen på vei til Frognerseteren. Nydelig markarunde med stang og sykkel.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS