Nausta - en perle av en lakseelv

Nausta i Naustdal er en vakker elv med klart vann og gode forhold for laksen. Treffer du bettet her kan det bli starten på et livslangt forhold ...

Skrevet av

Inatur Norge


Nausta er et uregulert laksevassdrag med utløp i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. Elva er kjent som en av de beste i regionen, og det er ikke vanskelig å få fiskekort fra Naustdal Jakt og Fiskelag (NJFL).

De naturgitte betingelsene for lakseproduksjon er gode. Fra Førde og Florø tar det henholdsvis 10 og 30 minutter med bil for å komme dit.

I laksetrappen i Hovefossen er det installert en fisketeller og i perioden 18-23. var det rundt regnet fem hundre registreringer i trappa.

– Det har gått opp godt med fisk, forteller Kristoffer Ullaland i NJFL.

Det er ikke dermed sagt at det er lett å få den til å ta.

– Nei, vi er mange som har opplevd at det spretter laks rundt oss, men at de ikke vil ta.

På rett sted til rett tid

Det gjelder dog å ikke gi seg. Laksen kan endre humør på få minutter, og når det skjer glemmer du det sjelden.

– En fisker her tok tre laks på noen få timer. 

Laksen går ikke så lett opp fisketrappa hvis vannføringen er for høy forteller Ullaland, men trappa er oppgradert og de har nå registrert fisk som passerer på rundt 60 m3/s. Flertallet av laks foretrekker uansett lavere vannføring på sin vei opp elva.

– De har også Naustdalsfossen som et hinder som må forseres, forklarer han.

Du kan sjekke antall registreringer, vannføring og vanntemperatur på Nausta.no.

Gratis fiske for barn og unge

Har du unge håpefulle laksefiskere i familien? Naustdal Jakt og Fiskelag arrangerer gratis fiskedager for barn og unge med jevne mellomrom gjennom sesongen, blant annet nå 31. juli.

– Vi bruker hele overskuddet fra kortsalget på disse dagene. Vi vil helst at det skal være gode forhold i elva, så følg med på FB-sidene våre for informasjon om arrangementene, sier Ullaland.

Naustdal JFL bruker tid og penger på at unge håpefulle skal få oppleve laksedrømmen for første gang. Drømmer junior om laks? Sjekk Facebook-sidene til NJFL for når foreningen arrangerer gratis fiskedager.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Laksefiske Følg laksesesongen på Inatur

På Inaturs nye laksebørs kan du sjekke siste fangster i din drømmelv. Du finner laksefiske fra omtrent 350 elveeiere og -lag i hele Norge på Inatur

Laksefiske Tips fra lokalkjente Tovdalselva mot gamle høyder?

Elva går mot strømmen i laksenorge og leverer gode fangster i de øvre delene. Det er lett å få kort. Blir Tovdalselva din nye favoritt i sør?

Laksefiske Alene med laksen i Åbjøra

Er du klar for somerens lakseeventyr? Fuglstadvaldet i Åbjøra i Terråk er et spennende og tilgjengelig laksevald, med lavt fisketrykk.