Mikrohytter med verdens fineste uterom

Store nye hytter med vann, strøm og oppvarmet innkjørsel i tettbygde hyttefelt er, dessverre vil mange si, kanskje en særnorsk trend. Det betyr ikke at du må følge den.

Skrevet av

Inatur Norge

Det er uansett ikke hvor mye gulvplass som avgjør hvor bra du har det når du er på fjellet. Når stormen kommer er det viktigste tak, vegger og en ovn. Og som alltid handler det om beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet.

Her finner du hytter for deg som mener det viktigste rommet er uterommet.

Sånn ser en skikkelig bu ut. Her har du god plass til å nyte forfriskninger utendørs, men god ovnsvarme inne når det trengs. Foto: Bjørnar Hansen
Fattig på kvadratmeter. Steinrik på god stemning og beliggenhet.
Det er greit med armslag i Tylldalen.

Ingen vet lenger hvor gamle ytterveggene er. Eiebua har stått der på 20 m², bokstavelig talt lengre enn manns minne.

I naturskjønne Tylldalen i Tynset kommune kan du jakte skogsfugl og rype utenfor døra, prøve fiskelykken i flere gode ørret- og røyevann (Brønnåtjønna, Nordre Rivdalstjønna og Søndre Rivtjønna anbefales), eller rett og slett bare nyte stillheten.

Bua er utstyrt med vedovn, to sengebrisker, kjøkkenhjørne med gasskomfyr og bord. Drikkevann må medbringes.

Bua har i tillegg bod og utedo.

Her kan du virkelig bo tett på elementene, samtidig som du er trygg på at hytta ikke blåser bort.
Her snakker vi åpen løsning på uterommet. Utsikten over Finndalen er verdt turen alene.
På Honnsjøen kan alle fiske med garn og oter. Båt og garn er med i hytteleia.

Honnsjobua er ei liten og enkel bu, som kanskje kan framstå litt beskjeden med sine 12 m². Men skinnet bedrar.

Honnsjobua er en tøffing som står støtt selv i de verste vinterstormene på 1093 moh., med beliggenhet i særklasse. 

Hos Finndalen Fjellstyre som eier hytta kan du kan du fiske ørret i 10 vann og flere elver og bekker. Du kan også jakte småvilt eller sikte deg inn på lengre fjellturer innover mot Lordalen.

Bua har ett rom som fungerer som oppholdsrom, kjøkken og soverom. Det er sengeplass til to og en ekstra madrass som kan plasseres på gulvet.

Bestill overnatting

Det Søre Sana mangler av boareal tar den igjen på beliggenhet. Hytta er perfekt plassert på bredden av Storsjøen med tilgang til egen uteplass og diskret strand. Hytta er akkurat passe stor til en – eller to som er veldig glade i hverandre. Foto: Bjørnar Hansen
Soveavdeling til høyre (merk den uttrekkbare gjestesenga i lilla), salong i midten og kjøkken til venstre. Foto: Bjørnar Hansen
Her kan du slappe av ved vannet. Det er mulig å leie båt sammen med hytta.

Denne nydelige plassen på motsatt bredd fra hovedveien gjennom Rendalen passer for én person, eller inntil to som er glad i hverandre.

Hytta passer veldig godt for en fisketur, enten du vil jakte på Storsjøens storørreter, eller utforske litt av alt det andre Rendalen har å by på. Kanskje passer hytta aller best til å bare være til på.

Er dere flere er det mulig å sette opp telt eller lavvo på tomta.

Det er mulig å leie båt sammen med hytta. Kommer du med egen båt kan du sjøsette på Burua, ved Fv 30 (Gamle kongevei) og legge til land ved hytta.

Bestill overnatting

På sommeren er det bare fem minutter å gå fra bilvei til Mannsberg I.
De som leier Mannsberg I kan fiske med inntil 4 garn og kan benytte båt som ligger i naustet. I tillegg kan du fiske i en rekke gode vann i området, på samme fiskekort.

Mannsberg I ved Mannsbergvatn er en klassisk jakt- og fiskehytte på vestsiden av Jotunheimen.

Her kan du nyte de mektige Årdalsfjellene, fiske ørret og jakte småvilt. Det følger båt og garn med hytta og leier du her kan du fiske med inntil fire garn om gangen og kanskje sikre deg et lite vinterforråd av førsteklasses fjellfisk.

De fleste vann og småtjern i området huser ørret. Årdal Jeger- og Fiskerforening informerer om at de alle største vannene har fisk av framifrå kvalitet og fin størrelse. 

Bestill overnatting

Bare fire km fra vei finner du dette, og du kan leie hytta. Og bo der.
Flott fangst av fjellaure av ypperste kvalitet. Båt og garnfiske er inkludert i leia.
Du kan godt gjøre absolutt ingenting også. Det holder å nyte utsikten. 

Denne hytta ligger også i Jotunheimen, litt vest for nordenden av Tyin, og leies i likhet med Mannsberg I ut av Årdal Jeger- og Fiskerforening.

I likhet med resten av hyttene til foreningen ligger også denne i et område som egner seg svært godt til fjellfiske og småviltjakt – det gode liv, som det også kalles.

I Grimsdalen finner du denne flott bua, sine respektable 13 m² (bruttoareal.)
Området er en diger lekegrind, både for to- og firbeinte.

Bua ligger usjenert til, nær fluesonen i den vakre elva Grimsa i Grimsmoen naturreservat. Den har bilvei helt fram om sommeren.

Det er fine turmuligheter i området, både sommer og vinter og gode jakt- og fiskemuligheter.

Enkel standard – Bua har 2 senger, spiseplass, vedovn og bålplass ute.

Bestill overnatting

Båt medfølger. Det er fire madrasser som kan legges på gulvet. 
Ut med båten, inn med folkan.

Dette naustet er med sine imponerende 15 m² faktisk større en to av hyttene i denne oversikten.

At det i tillegg ligger midt i et område med fantastisk fjellfiske etter ørret i både stille og rennende vann er en kraftig bonus. Og at fisken har fantastisk kvalitet, selv til å være fjellfisk fra Nordland, er rosinen i pølsa.

Båten er selvfølgelig inkludert i leia.

Med dette naustet som utgangspunkt kan du sjekke fiskeperlen Stor-Rosnivatnet, fiske elvene mellom vannene og utforske de mange små tjernene og lonene i området. Vi tror det er lurt ...

Alt er tilgjengelig via Statskogs Norgeskort for innlandsfiske.

Bestill naust

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Hytter Hytter under nordlyset

En nordlyssafari kan koste flere tusen kroner døgnet. Med en utleiehytte fra Inatur kan du oppleve det samme for en brøkdel.

Hytter 10 villmarkshytter langt fra folk

Du finner veien til stillhet, natur og eventyr på Inatur. Her får du ti utvalgte hytter for deg som virkelig vil langt bort fra hverdagen.

Hytter 10 unike overnattingsturer

Drømmer du om en kortreist ferie utenom det vanlige, for å gire ned og lade opp i norsk natur? Turene du aldri glemmer starter på Inatur.