Lesetips for hytteturene

Hva skal du lese på hytteturen? Her får du ti tips om turlitteratur som setter turen i et nytt perspektiv.

Skrevet av

Inatur Norge

Hva er vel bedre enn å avslutte en lang turdag med en god bok eller artikkel foran peisen?

På tur er det ikke så mange forstyrrelser, avbrytelser og fristelser fra alle dingsene vi omgir oss med i hverdagen. Kanskje vil du oppleve at det er lettere å få lest på en hytte?

Blant disse lesetipsene finner du ingen romaner. Liker du en bestemt romanforfatter, sjanger eller serie, vet du selv best hva du vil lese i hyttesofaen eller soveposen. (PS: Det spektakulære science fiction-eposet The Three Body Problem av Liu Cixin blir garantert ikke dårligere av å bli lest på UFO-hytta ... )

I stedet får du ti tips om det vi mener er svært godt lesestoff i andre sjangere. Noe nytt og noe gammelt. Alt handler på en eller annen måte om det store der ute, det vi alltid må tilbake til.

1. Friluftsliv – en dannelsesreise, av Nils Faarlund

Nils Faarlund (f. 1937) er noe så sjelden som en levende legende innen norsk friluftsliv. 30 år gammel grunnla han Norsk Høgfjellskole på Hemsedal. 

Boka er en invitasjon til å bli med på Faarlunds dannelsesreise innen det enkle friluftslivet. Forfatteren tar oss med utenom de trafikkerte stiene, til andre turer. Alltid med den dypeste respekt for den naturen vi ferdes i.

Kan med fordel leses på en hytte i Jotunheimen. Utgitt på Ljå forlag.

Friluftsliv er en liten bok med stort innhold, som glir perfekt ned i anorakklomma. 

2. På naturens skuldre, av Anne Sverdrup Thygeson

Boka ble omtalt som "årets viktigste bok" i 2020 av Jakt & Fiske. Sverdrup-Thygeson forklarer på glitrende vis hvordan millioner av arter gjør det mulig for oss å leve på denne planeten.

At alt henger sammen med alt er mer enn en forslitt klisje, noe forfatteren viser med en samling historier fra virkeligheten.

Artsrike Forollhogna nasjonalpark er ypperlig for å lese boka.

3. Alt av Ola Jordheim Halvorsen i Dagens Næringsliv

Du har kanskje fått med deg saken om sjakalen som vandret inn til Lakselv? Det er en av mange store journalistiske prosjekter fra Ola Jordheim Halvorsen i Dagens Næringslivs fredagsmagasin D2.

Sammen med fotograf Sigurd Fandango fulgte han sjakalens spor fra grensen til Ukraina til Barentshavet.

Uansett om han skriver om skuddpremier på smårovviltferskvannskrokodillene på Østlandet, fransk fluefiske for feinschmeckere, eller havner på karaoke-nachspiel med den japanske hopplegenden Norioki Kasai er det alltid mer enn leseverdig.

Ordinær pris på DN i en måned er omtrent det samme som prisen på en ny bok, og ofte er det kampanjer med fire uker for en krone. Her kan du med andre ord gjøre et lesekupp!

Slå deg ned på en hytte i grensetraktene mot Sverige, for eksempel Hognsjøbekkhytta i Engerdal, midt mellom norske og svenske nasjonalparker og verneområder. Selv om avstanden mellom landene er kort, er tenker vi på naturen ganske så forskjellig.

4. Lumholtz´ gjenferd av Morten A. Strøksnes

Strøksnes forrige bok, Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider, vant seks priser, inkludert Brageprisen og Kritikerprisen, og er oversatt til 27 språk.

Nylig kom boka om Carl Lumholtz (1851-1922), Norges eneste tropeoppdager. Mye tyder på at Strøksnes har gjort det igjen.

Oktober forlag. Fra 399,–

5. Alene med vidda av Peder Cappelen

Alene med vidda er en dagbok fra en steinbu på Hardangervidda, og et av nøkkelverkene i norsk fjell-litteratur.

Cappelens særegne evne til å beskrive naturen, jakta og fisket har gjort boka til en stor inspirasjonsbilde for vidderanglere, et halvt århundre etter at den kom ut.

Bør leses på Naustet ved Nedsta Krokavatn. Cappelen oppholdt seg i og ved Lågen. Vil du være alene med vidda i dag er Kvenno et bedre valg.

Peder Cappelens bok fra Hardangervidda har inspirert turfolk i over et halvt århundre.  Du finner siste utgave hos Cappelen Damm.

6. Jakt & Fiskes nettutgave

I år 2022 er det 150 år siden første utgave av Norges Jeger- og Fiskerforbunds medlemsblad Jakt & Fiske kom ut.  Tidsskriftet, som er det eldste som fortsatt gis ut i Norge, har i årtier levert kvalitetsjournalistikk for jegere, fiskere og friluftsfolk.

"Tanta på Hvalstad" hviler dog ikke på laurbærene. Ansvarlig redaktør Leif Ø. Haug har tatt stafettpinnen etter Ole Kirkemo, som ikke trapper ned, men fortsetter som journalist. Og 150-åringen har nettopp fått en formidabel digital ansiktsløfting.

– Som medlemsavisa til NJFF skal vi satse mer på nyheter, og samtidig gjøre det enklere å finne fram i bladets store digitale arkiv. Kort sagt; du blir en bedre jeger og fisker av å lese Jakt & Fiske, sier Leif Ø. Haug.

På den nye nettutgaven kan du lese om alt fra Aune Sands jaktdebut, oppskrift på tartar av hjort og et døgn i verdens mest ettertraktede lakseelv. Du kan også få siste nytt fra J&F rett i innboksen.

En hytte i jakt- og fiskeparadiset Femund–Engerdal er ypperlig for å lese Jakt & Fiske. Noen av dem har til og med mobildekning!

7. Fiskekrønike for Lesja, av Per Jordhøy

Dagens nisjetips blir dette glitrende historiske arbeidet om fisket i Lesjafjella.

Jakt & Fiske skrev i anmeldelsen av boka: "Krøniken er et resultat av et grundig og stort researcharbeid."

Alle fjell burde få en sånn bok. Bør leses av alle som fisker i området. Leses aller best i en hytte i Dovrefjell-Sunndalsfjella.

Fiskekrønike for Lesja er et glitrende stykke lokalhistorisk arbeid, som bør leses av alle med interesse for fisket i området.  

8. Norgeshistorie.no, tema om jakt og fangst i eldre tider

Spydspisser fra Svennesfunnet i Valdres i Oppland. Foto: Ove Holst/Kulturhistorisk museum, UiO/CC BY-NC-ND 3.0

Vi jaktet oss inn i landet da vi kom. Jakt på elg, hjort og rein var en forutsetning for de første vellykkede samfunnene i landet.

Har årets høstjakt noe til felles med jaktmetoder, byttedyr og jaktmarker lenger tilbake i norsk historie?

På Norgeshistorie.no finner du en rekke artikler om jakta og dens betydning i riktig gamle dager.

De første funnene av mennesker i Norge er fra Søgne i Agder. Les dem gjerne før du utforsker Njardarheim.

9. Ørret, av Lars Nilssen

En formidabel research ligger bak denne boka, som i praksis er ørretens norgeshistorie.

Ørreten har ikke fylt vann og elver selv. Den har hatt hjelp av driftige folk i langt tid.

Nilssen skriver godt og tidvis enda bedre. Grundige passasjer innbyr til  langvarig humring foran peisen.

Leses gjerne i en hytte ved et fiskevann.

10. The Mindful Carnivore: A Vegetarians Hunt for Sustenance, av Tovar Cerulli

Jakter du? Spiser du fisk du fisker selv? Eller er du vegetarianer eller veganer? Tovar Cerulli har noe å fortelle deg uansett.

Forfatteren spiste vegansk som tjueåring. Dette er historien om hvordan han endte opp som jeger.

Cerulli forteller en dypt personlig historie og en historisk gjennomgang av menneskets forbindelse med dyr.

Les den gjerne på en hytte nær Oslo.

Fra veganer til jeger – Tovar Cerulli's historie om hans forhold til det som ligger på tallerkenen er tankevekkende og utfordrende for alle som som spiser dyr. Amazon.

*Dall-E er et program som ved hjelp av kunstig intelligens lager bilder basert på tekst. Teksten som genererte dette bildet var "a woman sitting on the porch of a mountain cabin in Jotunheimen national park, reading a book."

Vil du prøve deg selv finner du en god innføring på NRK beta.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge (og en sjelden gang kulturtips)

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Hytter 10 hytter for høstens beste turer

Klare dager og skarp luft! Nyt livet nær naturen på en utleiehytte fra Inatur,

Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...

Jakt Fiske Hytter Bli kjent med Børgefjell

Det store fjellmassivet på grensen mellom Trøndelag og Nordland er mer enn en turmulighet. Det er nok for et helt turliv.