Fiske:

Nidelva – unik storlakselv i Trondheim sentrum

Elva som renner gjennom sentrum av Norges tredje største by, er en unik storlakselv med usedvanlig grov fisk. Elva forvaltes av Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA) og fiskekort er lett tilgjengelig.

Storlaks fra Nidelva i Trondheim tatt av Kjell Ove Grimsmo.
Storlaks fra Nidelva i Trondheim tatt av Kjell Ove Grimsmo.

Laksefiske i Nidelva

  • Nidelva er kjent for sin storvokste laksestamme, med den største laksen på 31,8 kg fanget i 1954.
  • Elva har en lakseførende strekning på 8 kilometer, og nesten årlig blir det tatt laks over 20 kg.
  • Fiskekort i Nidelva gjøres tilgjengelig på Inatur, og administreres av Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA) og Trondheim Jeger- og Fiskerforening.
  • Vald i Nidelva inkluderer Stryket, Bykortet, Renna, Nydalsdammen, Tilfredshet og Fossumhølen, hver med unike fiskeforhold.
  • Stryken er kjent som det fineste fluevaldet.

– Det fisket vi har her er ikke som å fiske langt opp i Namdalen, eller i Gaula. Her fisker du midt i bykjernen, sier Kay-Arne Olsen i Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA)

Nidelva er en del av trønderhovedstadens identitet og en unik storlakseelv.

TOFA har lagd en flott film som viser hva Nidelva byr på:

Elva fikk tidlig et godt rykte blant engelsk laksefiskende adel, sikkert fordi den har en spesielt storvokst laksestamme. Den største laksen man kjenner til på 31,8 kg ble tatt i 1954 av Gunnar Kjelås.

Drømmen om 20-kiloslaksen

laks på 20,1 kg fra Nidelva i Trondheim. Fiskeren heter Mohammed Raheem.
Mohammed Raheem fikk denne kjempen på 20,1 kg på Bykortet, et av flere fiskekort for Nidelva.

Elva har en lakseførende strekning på 8 kilometer, men leverer langt mer enn lengden skulle tilsi. Nesten årlig blir det tatt laks over 20 kg, og hvert år får sportsfiskere mellom 3 og 10 tonn laks på den korte strekningen. Det er mye, selv i Trøndelag.

– Det er mange om beinet i Nidelva, så hvis du vil sikre deg kort bør du være tidlig ute, forteller Kay-Arne Olsen i TOFA.

Fiskekort i Nidelva gjøres tilgjengelig på Inatur i tiden framover. I tillegg til fisket som administreres av TOFA, har Trondheim Jeger- og Fiskerforening også lagt ut valdene Tilfredshet og Fossumhølen.

Stryket er det fineste fluevaldet i Nidelva i Trondheim.
Stryket er det fineste fluevaldet i storlakselva Nidelva.

Vald i Nidelva:

Stryket er kanskje Nidelvas beste fluevald. Spesielt på lavere vannstand er fluefiskeren i sitt ess på dette valdet. Valdet består av tre høler; Øverhølen, Midthølen og Nerhølen. Det legges bare ut to kort pr. døgn, så her må du være på ballen.

Bykortet er fiskekortet du trenger hvis du skal fiske i sentrumsnære deler av elva og passer for deg som vil prøve å fiske i en storlakselv. Dette området egner seg for alle som vil prøve laksefiske i en storlakselv.

Renna er et langt og variert vald. TOFA disponerer fiske fra den østlige delen av elva, og valdet egner seg for fiske med alle redskaper. Det selges 2 døgnkort hvert døgn i tillegg til 12 sesongkort.

Nydalsdammen er et langt, variert og fint vald nedenfor Sluppen Bru. Med både stryk og flere kulper har du mulighet for godt laksefiske på valdet uansett vannstand. Det var her Nidelvas største laks gjennom tidene på 31,8 kg ble tatt av Gunnar Kjelås i 1954.

Tilfredshet: Valdet er gunstig for alle typer fiske og ligger fint skjermet for trafikkstøy. Fluefiske på Stavnesiden er populært. Vading ut til øyene frarådes, da forholdene kan forandres på et blunk.

Fossumhølen: Valdet ble steinsatt høsten 2013 og er fiskbart hele veien på alle vannstander. Valdet er nesten ikke påvirket av flo og fjære. Mest laks passerer en fra time før og to timer etter floa. Ofte går det mest laks forbi her 1 før flo og 2 timer etter flo. I nedre del av Fossumhølen finner du en lang og tildels dyp høl som storlaksen liker.

Meld deg på Inaturs nyhetsbrev

Få siste tips om fiske, jakt og overnatting i Norge

Powered by Labrador CMS