Fiske:

Gode tips til laksefiske i sørlandselvene

Er du sugen på laksefiske i sørlandselvene? Her får du lokalkjente tips til Mandalselva, Otra, Lygna, Audna og Tovdalselva.

Laksefiske med fangst av smålaks i Tovdalselva ved Boen gård.
Tovdalselva er en stigende stjerne på den sørlandske laksehimmelen.

– Her i Agder kan du kombinere familie- og badeliv med laksefiske. Hvor ellers kan du egentlig det? spør Stein Grønberg retorisk.

Innehaveren av Grønberg Sport og mangeårig aktiv i Kristiansand JFF har fisket i landsdelen i en mannsalder. 

Her deler han sine beste tips til lakselykke i Agder med oss.

– Avstandene er små sammenlignet med andre deler av landet, så du rekker over det meste på en liten uke. Det er forholdene som bestemmer hvor du bør setter inn støtet.

Grønberg fisker i alle sørlandselvene når han er ute etter laks og sjøørret. Elvene på Sørlandet har enorme områder med åpent kortsalg, så det er ikke vanskelig å slippe til.

Stikk gjerne innom Grønberg Sport i Kristiansand hvis du er der, for de aller siste nyhetene fra lakseelvene i sør.

Mandalselva

Øyslebøfossen i sone 3 i Mandalselva.
Det lukter laks av kulpen og utløpsosen under Øyslebøfossen i sone 3 i Mandalselva.

Grønberg anbefaler sone 3 i Mandalselva for førstereis.

– Gjerne i juni. Syns du det blir for folksomt i sone 3 i juli, da det tradisjonelt er flest fiskere i elva, kan du svippe opp i sone 4.

Sone 3 i Mandalselva er 13 km lang og har store sammenhengende områder som er velegnet for fluefiske.

Mandalselva er det nest største vassdraget på Sørlandet og har en lakseførende strekning på 50 km. Den har status som nasjonal laksevassdrag. Elva har de siste årene hatt totalfangster av laks og sjøaure på mellom 12,6 og 5,7 tonn. 

Vellykket snuoperasjon

Giftig strekk på Øvre Holum, Sone 2 i Mandalselva.
Giftig høl på Øvre Holum, Sone 2 i Mandalselva.

Laksen i elva var lenge slått ut av forsuring, men på 90-tallet startet den vellykkede snuoperasjonen, og Mandalselva er i ferd med å reise seg.

Potensialet er stort: Fra 1880-1890 hadde elva de høyeste fangstene i Norge i sju av ti år.

– Jeg trives også veldig godt i sone 4. Naturen er betydelig mindre preget av mennesker der og de siste årene har laksebestanden tatt seg godt opp, sier han.

Nedre del av Sone 4 er delt i seks delsoner. Øvre del er på samme kort.

Sone 2 i Mandalselva er også en joker ifølge vår mann i Kristiansand.

– Den er også delt opp i mange små vald, så her kan du og en kompis kjøpe opp kortene og ha strekket for dere selv. I Sone 1 kan du fiske laks i sentrum.

Fiskekort for Mandalselva

Tovdalselva

Øvre lakseførende del av Tovdalselva har fantastiske omgivelser og en laksebestand i god utvikling.
Øvre lakseførende del av Tovdalselva har fantastiske omgivelser og en laksebestand i god utvikling.

– Tovdalselva er for lite brukt. Vi vet at sone 2 er god, men der er det kortbegrensing. I sone 3 og 4 er det nydelig natur og har det kommet vann er det utrolig mye å fiske på der oppe.

Lakseførende lengde er ca. 35 km, opp til Herefossfjorden. Tovdalselvas øvre deler kan minne om villmarka i helt andre deler av landet.

– Er du ikke mest opptatt av å hale fisk etter fisk, men er mer opptatt av omgivelsene, er dette et ypperlig sted. Men treffer du på de gode forholdene, kan du få like gode fangster av mellomlaks og smålaks som i de nedre delene.

Økt oppgang

Oppgangen i fossen ved Boen har økt betraktelig de siste årene.

– Her kan det være lurt å sette inn støtet til sommeren og i årene framover, ifølge Grønberg.

Selv om Tovdalselva kan se stor ut, så fisker den dugelig fra 15-20 m³/s og oppover, i hvert fall på sone 2. Fisket høyere opp i elva kommer an på hvor mye fisk som har passert trappa ved Boen ved tidligere flommer.

– Men på 50–100 m³/s skjer det virkelig ting. Da fylles det opp oppover, sier Grønberg.

Kortsalget i Tovdalselva åpner 9. mai.

Fiskekort for Tovdalselva

PS: Er du på sørlandsturné og har lyst på et måltid i toppklassen, kan du sjekke om de har ledige bord på Boen Gård. Den historiske gården har et særs godt kjøkken og ligger ved østbredden av Tovdalselva, sone 2.

Otra

Otra er en stor elv. Vadere og kraftig utstyr kan være nødvendig.

– Er du i Kristiansand har du faktisk gangavstand til Otra, sier Grønberg.

Selv om elva ikke har nådd de gamle høydene fra før forsuringen tas det årlig flere virkelige storlakser. Bestenotering i 2010 var på 17,5 kg.

De 15 lakseførende km fra sjøen til Vigelandsfossen byr på varierte fiskemuligheter på forskjellige vannstander.

Den regulerte elva har en minstevannføring på 50 m³/s, og er den sørlandselva du sannsynligvis får mest bruk for en middels kraftig tohåndsstang.

– Derfor er den alltid fiskbar. Småelvene er mer følsomme for nedbør. På normale forhold er den fiskbar med lett tohånds og kraftig enhånds, forteller Grønberg.

Kortsalget i Otra starter 18. mai.

Fiskekort for Otra

Audna - Steins favoritt!

Stein Grønberg har mye moro med enhåndsstanga i Audna. Og de som har besøkt elva under gode forhold forstår godt hvorfor.
Stein Grønberg har mye moro med enhåndsstanga i Audna. Og de som har besøkt elva under gode forhold forstår godt hvorfor.

– Audna er favoritten min. Jeg har fisket der siden det bare var sjøørret å få i elva. Da var det mye av den. Når laksen kom tilbake ble det mindre sjøørret, som vanlig, men de er der fortsatt. Den største sjøørreten jeg fikk i 2020 var på rundt 4 kg. Er du interessert i sjøørretfiske kan det være lurt å prøve med lett utstyr på kvelden og utover natta, sier vår mann i Kristiansand.

Laksestammen har styrket seg betraktelig i Audna, og Svein snakker også svært varmt om hvor gøy det er å få laks på 4–6 kg på enhånds. 

– Selv om elva er liten, og du kan fiske den med lett utstyr, bør du huske på at det kan gå på storlaks når som helst. Så la ørretfortommen ligge igjen hjemme!

De øverste sonene i Audna er gode valg for fiskere som vil ha armslag. Bare pass på at det har kommet en flom eller to i løpet av sommeren. Da står det alltid fisk i de øvre delene, og du får alltid kort.

Fiskekort for Audna blir tilgjengelig for salg i slutten av mai.

Fiskekort for Audna

Lygna

Elva Lygna i Agder. Laksefiske.
I likhet med flere andre sørlandselvar har laksen i Lygna økt i antall og sjøørreten gått noe tilbake, noe som er vanlig i kalkede elver.

– Litt større enn Audna og litt mindre enn Mandalselva. På tørre tider på året er det litt mer fart i henne enn i Audna, men den fisker helt klart best etter nedbør, konstaterer Stein.

Lygna var tidligere mest kjent som en bra sjøørretelv, og sammen med Mandalselva den beste på Sørlandet. Siden årtusenskiftet har laksestammen tatt seg opp her også og sjøørreten gått noe tilbake. 

Laksefangstene har de siste årene ligget mellom 1 500 til 3 100 kilo, mens fangsten av sjøørret har ligget mellom 200 til 500 kilo årlig. 

Den største laksen på Sørlandet i nyere tid ble også tatt på flue i Lygna i august 2008. En real kubbe på 17,6 kilo.

Kortsalget starter i midten av mai.

Fiskekort for Lygna

Vil du ha flere fisketurtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS