Fiske:

Tips til Oslomarkas beste vulgataklekkinger

Liker du stor ørret som vaker nær Oslo? Da liker du også døgnflua Ephemera vulgata. Her får du Oslomarka Fiskeadministrasjons beste tips til vulgataklekkinger i Oslomarka.

Ephemera vulgata. Døgnflue.
Ephemera vulgata er Norges nest største døgnflue og er kjent for å lokke opp stor ørret, røye, harr og sik i noen hektiske sommeruker. her har en tatt en pause i sitt korte liv som flyvende insekt.

Det er noen helt spesielle fenomener vi fluefiskere drømmer om hele vinteren. Ett av dem er klekkingene av den store innsjødøgnflua Ephemera vulgata.

I likhet med sine mindre slektninger lever ikke vulgataen lenge etter at den har klekt, men noe mer enn et døgn blir det. Det ikke så mange vet er at insektet har et langt liv i mudderet som nymfe, før det stiger mot overflaten for å sikre etterslekten. Opp til tre år lever, spiser og svømmer det rundt i mudderet under vann.

Øyungen i Oslomarka, dronefoto.
Øyungen er et godt vulgatavann. Prøv fluefiske fra bellybåt, mellom øyene, i perioden 10-20. juni.

Klekkere ofte best

Ørreten tar døgnfluene i alle stadier. Nymfene stiger vertikalt opp fra bunnen. Når de når overflaten starter den tunge jobben med å komme seg ut av nymfeskallet. De klekkende insektene er et lett bytte for fisken, der de strever med å komme ut av det gamle skallet, og skal du ha én tørrflue under en vulgataklekking, er en klekker det beste tipset.

Når døgnfluene har brukt sin korte tilmålte tid som utvokste insekter på å finne seg en make, dør de etter at hunnen har lagt eggene sine. Voksne døgnfluer har ikke munn og ikke fordøyelsesorganer. De kan med andre ord ikke ta til seg næring etter at de har ferdig med nymfestadiet, og da går naturen sin nådeløse og vante gang.

Når dette skjer med et stort antall insekter samtidig kalles det et spinnerfall. De døende insektene vrir seg på vannet og før eller siden havner vingene som regel rett ut til siden. Det kan ta litt tid. Prøv både spinner-imitasjoner og imitasjoner med vingene oppreist, som du gir et lite rykk i ny og ne.

Spent spinner av E. vulgata.
Når insektene er ferdig jobben med å spre genene sine videre dør de og lander på vannet. Da er det klart for ørretfest.
Ephemera vulgata har en fantastisk evne til å lokke de største ørretene til overflaten.
Ephemera vulgata har en fantastisk evne til å lokke de største ørretene til overflaten.

Gode vulgatavann i Oslomarka

Ephemera vulgata krever god vannkvalitet og takler ikke surt vann. Du finner den ikke i typiske myrtjern. Let heller i større klarvannsjøer med høy pH. 

Oslomarka har en rekke gode ørretvann med Ephemera vulgata. Her får vi noen tips fra markakonsulent og lokalkjent fluefisker, Magnus Nilsson i Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA). OFA kultiverer og forvalter over 500 vann i Oslomarka. 

Østmarka: Tonevann, Nøklevann, Kroksjøen og Børtervann.

Nordmarka: Øyungen, Åklungene (store og lille), Bjørnsjøen og Gørjene.

Lillomarka: Steinbruvann og Aurevann

Bærumsmarka: Setervann og Burudvann.

Krokskogen: Storflåtan, Vesleflåtan og Heggelivann.

Prøv også hovedvassdraget i Losbymarka

Flere turtips?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS