Fiskeguide til Langsua nasjonalpark og Gausdal Vestfjell

Her får du de beste tipsene fra de lokalkjente i Gausdal Fjellstyre.

Skrevet av

Gausdal Fjellstyre

Foto: Edge Flyfishing

Even Røhnebæk er fjelloppsyn og daglig leder i Gausdal fjellstyre. Her er noen av hans beste tips for fisketurer i Gausdal Vestfjell/Langsua nasjonalpark.

Gausdal fjellstyre sitt fiskekort omfatter rundt 90 vann og kilometervis med elver og bekker. Et stort nettverk av stier og åpne fjellstyrebuer gjør området lett tilgjengelig.

Det er med andre ord mye å velge i for den som har tenkt seg på fisketur.

Langsua ligger sentralt i Sør-Norge 200 km nord for Oslo mellom Gudbrandsdalen og Valdres, sør-øst for Jotunheimen.

Gode fiskevann nær vei:

Scener som dette er ikke uvanlige i fiskevannene som forvaltes av Gausdal fjellstyre. Mange av vannene er nær vei, en stor fordel for kortere familieturer. Foto: Ivar Nustad

Dokkvatnet

Antagelig vestfjellets mest populære fiskevann (ikke uten grunn). Ligger i Dokkfaret på vei til Liomseter turisthytte. Ørret i alle størrelser. Den største registrerte i 2015 var på 2,4 kg. Mange fine teltplasser langs vannet.

Snæra

Fiskerikt vann med mulighet for å leie båt (leies ut av Holsbru kafe). Fin sandstrand i sørenden av vatnet for kombinert bade- og fisketur. Ligger langs Ormtjønnsvegen.

Søre og Nordre Valdrestjønnet

Bare 300 meter å gå fra parkeringa ved Gamle Liumsetervegen, men helt usjenert. Ørret i alle størrelser, inkludert kilosfisk. Fine fiskeplasser/leirplasser rundt hele vannet. En liten sving oppom Nordre Valdrestjønnet kan også anbefales.

... omtrent en time fra vei

Vestre Skardtjønnet. Foto: Gausdal fjellstyre

Skardtjønna

Tre fine vann i en klynge. Det nordre er nok det beste vannet. Flott utsyn mot Langsuene og Skaget. Ikke glem en tur bortom Fossbekken. Fiskerik og artig fiskebekk. Parkering ved Liomseter turisthytte. Følg merka sti mot Haldorbu.

Tverrlitjønnet

Kanskje ikke det enkleste vannet å få fisk i, men når det først biter så er den stor… Parkering og skilting fra Revsjøvegen.

Nuptjønnet

Lite og sjarmerende vann, med trillrund ørret av topp kvalitet. Det må nok beregnes 1,5 times gange fra parkeringa på Vågskard (Liumsetervegen).

... to til fire timer fra vei 

Ørreten i Langsua har gode næringsforhold, og området innbyr til kortreiste middager i flott fjellnatur. Foto: Gausdal Fjellstyre

Gardbutjønnan

To vann tett i tett. Det østligste er antagelig fisketomt. Det vestligste huser en fin ørretbestand. Flotte teltplasser ved vannet. Nordbua (en av Gausdal fjellstyres åpne buer) ligger 1,5 km unna. Parkering på Revsjøplassen. Nordåa kan fiskes hele veien oppover til Gardbutjønna.

Vietjønnet

Storfiskvann ved Storkvolvbua. Glissen bestand av grov ørret. Mange flotte teltplasser. Kombiner med en topptur til Gausdals høyeste fjell, Nordre Langsua 1554 m.o.h.

Øvre Megrundstjønnet

Kanskje vestfjellets fineste ørretvann. Korteste vei inn til vannet er fra Venlia ved Espedalsvatnet, men også fint å gå fra parkeringa ved Revsjøplassen. Megrundsbua (en av Gausdal fjellstyres åpne buer) med seks sengeplasser ligger rett ved vannet.

Mer informasjon om vestfjellet finnes du hos Gausdal Fjellstyre

Kjøp fiskekort

Overnatting i området

Reinsåshytta er en av de mange hyttene du kan leie av Gausdal Fjellstyre. Du kan få godt med fisk i elva Hynna, som renner 500 meter unna.

På Inatur finner du en rekke andre hytter i området, både fra Gausdal Fjellstyre og andre tilbydere.

Kos deg i Langsua!

Se hyttene

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Tips fra lokalkjente Sikre isfisketips for ørret og røye

Drømmer du om fargesprakende røyer under isen, eller en grov vinterørret? Inatur gir deg tipsene.

Fiske Røyetips fra høst til vår

Fra røya samler seg på varpene på høsten til seinvinteren og vårens kikkfiske i fjellvannene; det kommende halvåret er en spennende tid for røyefiskere.

Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...