Fem kanoeventyr i fiskerike Femund Engerdal

Urørt natur. Bare fugler, vinden og lyden av padleårer. Femund Engerdal er stedet. Her får du fem gode kanotips fra fjelloppsyn Jan Nordvålen.

Skrevet av

Engerdal fjellstyre

Femund Engerdal og området rundt er et padleeldorado, med utallige muligheter til andre turer.

Her finnes mange muligheter for enhver smak, fra lette til mer krevende turer, til fots, på ski eller med kano.

Femundsmarka, Gutulia, Isteren og Sølen er kjent for både sin særegne natur, gode fiske og mye vann. Disse områdene byr på elver, tjern, sjøer, øyer, bekker, kanaler, myrer, furumoer og krystallklart vann. Ypperlig for kanoturer med lite bæring.

Engerdal fjellstyre har folk på jobb ute i marka, hver dag året rundt. Her får du fem fantastiske tips til kanoturer i Femund-Engerdal fra Jan Nordvålen. 

Jan Nordvålen har padlet det meste som padles kan i Femund Engerdal og deler gjerne sine beste turtips. Foto: Ann Jensen

Fiskekort fra Engerdal fjellstyre gjelder for hele kommunen.

Kjøp fiskekort

Kanotur 1: Jyltingsmarka

I Jyltingsmarka er det lett å finne gode teltplasser. 
Jyltingsmarka er fin for hele familien i noen dager. Foto: Torbjørn Kvien Madsen
Kanelsnurrer på bål smaker best.
Foto: Torbjørn Kvien Madsen
Området er fullt av store og små eventyr.
Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Jyltingsmarka er et område med mange mindre sjøer, delvis forbundet med åer/bekker, nordøst for Drevsjø. Passer perfekt for hele familien i noen dager.

Vannene er trygge å padle, har flere atkomstmuligheter og mange fine leirplasser. Her er det ingen lange bæringer og ingen krevende stryk. Disse sjøene kan du trygt padle på selv med lite padleerfaring.

Gode atkomstmuligheter er det fra Glen, sørenden av Halvorsjøen, nordenden av Storjyltingen eller fra Bursjøen. Vannene har gode bestander av harr, sik, abbor og gjedde.

Vannveiene i marka er små eventyr i seg selv. Foto: Torbjørn Kvien Madsen
At det er rikt på liv er lett å observere. Foto: Torbjørn Kvien Madsen
Kvelder som dette husker du lenge. Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Kanotur 2: Gutulisjøen

Gutulisjøen ved Gutulia nasjonalpark er en fin sjø å padle på for en dagstur eller en overnattingstur. Det er vei helt ned til sjøen.

Når du først er i området, er det lurt å benytte anledningen til en tur innom Gutulivollen. Der kan du få kjøpt saft, kaffe og sveler sommerstid.

En fottur opp på Gutulivola for å få med seg panoramautsikten derfra kan også anbefales.

Store deler av Femund-Engerdal egner seg til kanoturer. Og du finner alltid et område som passer for deg. Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Kanotur 3: Elgådalen

Elgådalen er et undervurdert område med tanke på padling. Hvis du er villig til å bære kano og utstyr litt, så kan dette være et flott alternativ. Start for eksempel ved brua mellom Yttersjøen og Fjellgutusjøen.

Dette er et flott område, og et av distriktets fineste sandstrender finner du i Fjellgutusjøen. Derfra kan du bære opp til Hammarsjøen, videre til Storsjøen og Litjsjøen, og eventuelt videre ned til Båthussjøen og Djupsjøen.

Området byr på godt fiske, storslått natur og mulighet for mange flotte fotturer.

Kjøp fiskekort

Kanotur 4: Isteren

Føleslen av å gli lydløst framover på vannet er ubetalelig. Du kommer ofte mye tettere på dyrelivet når du bruker kano eller kajakk. 

Isteren en stor og flott sjø med mange holmer og viker som bryter opp litt og gjør sjøen ikke like værutsatt som Femund. Et godt utgangspunkt er Tømmervika i sørøstre enden av sjøen. Det er lett atkomst og god parkering.

Isteren er godt egnet til en tur over flere dager.

Det er mange fine leirplasser og nydelige strender langs sjøen, som er kjent for gode fiskemuligheter.

På Isteren kan du få harr, storørret, sik, gjedde og abbor.

Kjøp fiskekort

Kanotur 5: Sølensjøen

De fleste vassdragene i Femund-Engerdal er gode fiskevann hvor du kan oppleve godt fiske på arter som abbor, gjedde, ørret, røye, harr og sik. Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Sølensjøen ligger i Rendalen kommune og er et fint turmål. Denne turen kan du kombinere med for eksempel en tur på Isteren. Hvis du starter i Isteren, må du trille kanoen de fem-seks kilometerne langs Sølendalsveien over til Sølensjøen.

Sjøen er i seg sjøl fin å padle, tett inntil den mektige Sølentoppen. Det er også mulig å padle oppover Sølna i nordenden, men du må regne med noen bæringer forbi noen småstryk. En avstikker til Aralsjøen er også mulig.

Kjøp fiskekort

Disse turene er bare forslag og et utgangspunkt for videre planlegging. Mulighetene er mange, og det finnes fortsatt mange ubeskrevne perler.

Ta gjerne kontakt med Engerdal fjellstyre om du ønsker flere tips og råd som kan gjøre turen din enda bedre.

Mer nyttig informasjon:

Sjelden storfugl observert i en furukrone nær Sølensjøen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Tips fra lokalkjente Sikre isfisketips for ørret og røye

Drømmer du om fargesprakende røyer under isen, eller en grov vinterørret? Inatur gir deg tipsene.

Fiske Røyetips fra høst til vår

Fra røya samler seg på varpene på høsten til seinvinteren og vårens kikkfiske i fjellvannene; det kommende halvåret er en spennende tid for røyefiskere.

Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...