Fiske:

Fem kanoeventyr i fiskerike Femund-Engerdal

Urørt natur. Bare fugler, vinden og lyden av padleårer. Femund Engerdal er stedet. Her får du fem gode kanotips fra tidligere fjelloppsyn og erfaren padler, Jan Nordvålen.

Jan Nordvålen har padlet det meste som padles kan i Femund Engerdal og deler gjerne sine beste turtips.
Jan Nordvålen har padlet det meste som padles kan i Femund Engerdal og deler gjerne sine beste turtips.

Femund Engerdal og området rundt er et padleeldorado, med utallige muligheter til andre turer. 

Her finnes mange muligheter for enhver smak, fra lette til mer krevende turer, til fots, på ski eller med kano.

Femundsmarka, Gutulia, Isteren og Sølen er kjent for både sin særegne natur, gode fiske og mye vann. Disse områdene byr på elver, tjern, sjøer, øyer, bekker, kanaler, myrer, furumoer og krystallklart vann. Ypperlig for kanoturer med lite bæring.

Her er turtipsene fra Jan Nordvålen:

Fiskekort fra Engerdal fjellstyre gjelder for hele kommunen unntatt Isteren, Ormutusjøen, Svalsjøen, Sylens private område, Hundsjøen og Store Hyllsjøen.

Kanotur 1: Jyltingsmarka

I Jyltingsmarka er det lett å finne gode teltplasser.
I Jyltingsmarka er det lett å finne gode teltplasser.
Legg til land akkurat hvor det passer deg.
Ut på tur, alltid snurr.
Jyltingsmarka.
Viktig å holde utkikk.

Jyltingsmarka er et område med mange mindre sjøer, delvis forbundet med åer/bekker, nordøst for Drevsjø. Passer perfekt for hele familien i noen dager. 

Vannene er trygge å padle, har flere atkomstmuligheter og mange fine leirplasser. Her er det ingen lange bæringer og ingen krevende stryk. Disse sjøene kan du trygt padle på selv med lite padleerfaring.

Gode atkomstmuligheter er det fra Glen, sørenden av Halvorsjøen, nordenden av Storjyltingen eller fra Bursjøen. Vannene har gode bestander av harr, sik, abbor og gjedde.

Kanotur 2: Gutulisjøen

Vannveiene i marka er små eventyr i seg selv.
At det er rikt på liv er lett å observere.
Kvelder som dette husker du lenge.

Gutulisjøen ved Gutulia nasjonalpark er en fin sjø å padle på for en dagstur eller en overnattingstur. Det er vei helt ned til sjøen. 

Når du først er i området, er det lurt å benytte anledningen til en tur innom Gutulivollen. Der kan du få kjøpt saft, kaffe og sveler sommerstid. 

En fottur opp på Gutulivola for å få med seg panoramautsikten derfra kan også anbefales.

Kanotur 3: Elgådalen

Store deler av Femund-Engerdal egner seg til kanoturer. Og du finner alltid et område som passer for deg.

Elgådalen er et undervurdert område med tanke på padling. Hvis du er villig til å bære kano og utstyr litt, så kan dette være et flott alternativ. Start for eksempel ved brua mellom Yttersjøen og Fjellgutusjøen. 

Dette er et flott område, og et av distriktets fineste sandstrender finner du i Fjellgutusjøen. Derfra kan du bære opp til Hammarsjøen, videre til Storsjøen og Litjsjøen, og eventuelt videre ned til Båthussjøen og Djupsjøen. 

Området byr på godt fiske, storslått natur og mulighet for mange flotte fotturer.

Kanotur 4: Isteren

Følelsen av å gli lydløst framover på vannet er ubetalelig. Du kommer ofte mye tettere på dyrelivet når du bruker kano eller kajakk.

Isteren en stor og flott sjø med mange holmer og viker som bryter opp litt og gjør sjøen ikke like værutsatt som Femund. Et godt utgangspunkt er Tømmervika i sørøstre enden av sjøen. Det er lett atkomst og god parkering. 

Isteren er godt egnet til en tur over flere dager. 

Det er mange fine leirplasser og nydelige strender langs sjøen, som er kjent for gode fiskemuligheter. 

På Isteren kan du få harr, storørret, sik, gjedde og abbor.

Jyltingsmarka.
De fleste vassdragene i Femund-Engerdal er gode fiskevann hvor du kan oppleve godt fiske på arter som abbor, gjedde, ørret, røye, harr og sik.

Kanotur 5: Sølensjøen

Sølensjøen ligger i Rendalen kommune og er et fint turmål. Denne turen kan du kombinere med for eksempel en tur på Isteren. Hvis du starter i Isteren, må du trille kanoen de fem-seks kilometerne langs Sølendalsveien over til Sølensjøen. 

Sjøen er i seg sjøl fin å padle, tett inntil den mektige Sølentoppen. Det er også mulig å padle oppover Sølna i nordenden, men du må regne med noen bæringer forbi noen småstryk. En avstikker til Aralsjøen er også mulig.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få turtips fra hele Norge

Powered by Labrador CMS