Ørret i skyggen av Snøhetta

Klar for et skikkelig fiskeeventyr i Dovrefjell-Sunndalsfjell nasjonalpark? I skyggen av Snøhetta ligger ørretvannene som perler på en snor ...

Skrevet av

Inatur Norge


Dovrefjell-Sunndalsfjell nasjonalpark er en av landets villeste fjellområder. Midt i parken finner du Snøhetta (2286 moh.), et av Norges mest kjente fjell og det høyeste fjellet i Dovre kommune.

I dalene nord og vest for Snøhetta finner du en rekke vann og tjern med flott fjellørret, og flere utleiehytter fra Lesja fjellstyre.

Du kan velge flere innfallsporter til området. En er å gå på nordsiden av Snøhetta, eller til topps og ned på baksiden. Du kan ta buss til Snøheim og gå derfra.

Området er værhardt og høytliggende. Avstandene er store og det er som regel ikke mobildekning. Du bør ikke reise inn i området på langtur, hvis du ikke er fjellvant og riktig utstyrt. Men belønningen venter i form av vakre fjell og feite fjellørreter.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark har flust av høye topper og gode ørretvann.

Vil du ikke bruke så mye tid på toppturdelen, men konsentrere deg om fisket kan du for eksempel gå inn fra Skamsdalen i Lesja kommune og gå nordover på vestsiden av Svånåtindan.

Når du har passert Lesjøen, som har flott ørret, kan du gå nordvestover mot Salhøtjønnbua og vannene rundt. Eller du kan gå nordøst mot Langvatn. Da kan du følge stien langs vannet og komme ned mot Åmotsvannet.

Langvatn er for øvrig et svært godt ørretvann, men fisken kan være vanskelig å få på stang. Prøv deg heller i småvannene i nærheten, hvis Langvatnsørreten er vanskelig å lure.

Litt lenger øst ligger DNT-hytta Åmotsdalshytta strategisk plassert for rene tinderanglere, men vi som har plukket opp noen fisketips fra fjelloppsynet, skjærer heller vestover mot småvannene vest for Åmotsvann.

Drugshøtjørnin og de andre vannene mot Leirsjøtelet er som regel verdt et besøk for stangfiskere.

Andre fiskevann i området som bør prøves er Lågvatnet, vannene i Tverråbotten og småvannene i Langvassdalen. Det er ørret i de fleste vann som forvaltes av Lesja fjellstyre.

Snøhettamassivet er egentlig flere topper: Vesttoppen (2253 moh.), Hettpiggen (2261 moh.), Midttoppen (2289 moh.) og Stortoppen (2286 moh.). PÅ den andre siden ligger ørretvannene som perler på en snor. Foto: Andreas Imhof/CC

Fisket i den delen av nasjonalparken som forvaltes av Lesja fjellstyre er jevnt over godt. Noen vann har litt tette bestander med småfallen fisk, mens andre har gode bestander av fisk i anstendig størrelse. Bestandene varierer over tid, spesielt i små vann.

Ørreten er som regel svært rød i kjøttet, og det kan gå stor fisk i små tjern.

Høyden over havet setter sitt tydelige preg på en tur inn hit, og det er ikke sikkert at isen har gått i midten av juli. I tillegg kan det være sterk vind. Tilpass fiskeutstyr, klær og turutstyr til dette. 

Fjellfiske er tålmodighetsfiske

Ørreten i omrdået er som nesten all annen høyfjellsfisk tydelig påvirket av været. Et høytrykk med mild bris, og kanskje en og annen byge, kan være utløsende for det som kan bli legendariske fiskehistorier.

Nordvestlig kuling og temperaturfall på ti-tolv grader over natta, kan derimot få selv det best røktede fiskevann til å framstå som kjemisk renset for fisk.

Følg nøye med hvis det er vindstille morgen og kveld. Ofte kommer de litt større fiskene inn på grunnere vann på denne tiden, og da kan du få sjansen. På god vannføring bør utos og innos fiskes av grundig.

Skal du fiske i området som beskrive her trenger du bare fiskekortet fra Lesja Fjellstyre.

Kjøp fiskekort

Du finner flere hytter i området. Her er de mest aktuelle:

Lesjøbua i Dovrefjell-Sundalsfjella nasjonalpark

Den originale reklamen til Freia Melkesjokolade ble spilt inn her, har vi hørt ...
Du finner fin ørret rett utenfor hyttedøra, men lengre turer inn i fjellet anbefales.
Bua ligger rett ved vannet og bare to timers gange fra Skamsdalssetra.

Innerst i Skamsdalen ligger Lesjøen, rett innenfor grensa til nasjonalparken, bokstavelig talt ved foten av Dovrefjell. 

Lesjøen er i likhet med mange andre fjellvann på Lesja et godt ørretvann, og bør absolutt prøves av de fiskefrelste. Det er tatt ørret over to kilo i vannet i nyere tid.

Du har også kort vei til kjente fiskeplasser i Tverråbotn, Lågvatnet, Lustjønn, Langvasstjønnen og Jore. Du trenger bare ett fiskekort for hele området.

Bestill overnatting

Salhøtjønnbue i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark

Bua ved Søre Salhøtjønn i Dovrefjell er en unik hytte midt i det beste Norge har å by på av fjellnatur.
Hytta har alt du trenger for et enkelt og komfortabelt opphold på 1400 moh.
Det er mange måter å ta inn verden på. Manglende mobilforbindelse er inkludert i hytteleia.

Bua ved Søre Salhøtjønn i Dalsida statsallmenning er populær blant reinsjegere. Ikke så rart siden den ligger midt i villreinens rike.

Bua er ca. 25 m², og har 4 sengeplasser i kombinert oppholdsrom, kjøkken og soverom. Hytta har utedo.

Kjøkkenet er utstyrt for 4 personer og har gasskokeapparat. Det er ved i yttergang og i tilbygg, så du kan få i deg varmen etter en lang dag i fjellet.

Vann hentes i Søre Salhøtjønn, ca. 30 m. fra bua. Salhøtjønn er et godt ørretvann, i likhet med en rekke andre vann og tjern i gangavstand fra hytta.

Bestill overnatting

Langvatnbue

Hytta er en enkel bu som ligger godt til for fisketurer, jakt og toppturer i nasjonalparken. Landskapet er dramatisk, og været veksler fort.

Langvatn er et godt ørretvann, med meget god kondisjon, størrelse og kvalitet på fisken. Men vannet og ørreten er kjent for å være vanskelig, spesielt for stangfiskere.

Ta derfor gjerne turen innom småvannene i nærheten, som Langvasstjønnene, Trolltjønn i nordenden av Langvatnet og tjernene ut mot Åmotsdalen/Drugshø.

Bestill overnatting

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Tips fra lokalkjente Sikre isfisketips for ørret og røye

Drømmer du om fargesprakende røyer under isen, eller en grov vinterørret? Inatur gir deg tipsene.

Fiske Røyetips fra høst til vår

Fra røya samler seg på varpene på høsten til seinvinteren og vårens kikkfiske i fjellvannene; det kommende halvåret er en spennende tid for røyefiskere.

Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...