Røyetips fra høst til vår

Fra røya samler seg på varpene på høsten til seinvinteren og vårens kikkfiske i fjellvannene; det kommende halvåret er en spennende tid for røyefiskere.

Skrevet av

Inatur Norge

Er du på riktig sted til riktig tid kan du få røyer som dette rett før isen legger seg. Foto: Vegard Veberg

Fram til isen legger seg og blir snølagt er røyene tilgjengelige, både med langstang fra land og pilkestikke på stålisen. Så er det ofte en stille periode midtvinters, før røyer og fiskere våkner til liv når dagene blir lysere.

Her får du noen gode tips om gode røyevann og områder, fra lett tilgjengelige vann nær Oslo, til fjellvann i villmarka med røyer i megastørrelse.

Når røyene samler seg før gyting er det litt av et skue. Her ser vi en stim på gyteplassen i utløpsoset i Savalen.

Gjør et røyevarp

Fiske på varpene (gyteplassene til røya) foregår som regel fra slutten av oktober til jul, og har lange tradisjoner på Østlandet. Når vi har kommet til januar er ballet som regel over og røyene sprer seg i vannmassene.

I Oslomarka er vann som Elvann, Trehørningen, Børtervann og Lutvann gode tips. For å få en god start på røyefisket i marka bør du kjøpe kartboka til Oslomarka fiskeadministrasjon (OFA). Der finner du en oversikt over de fleste og beste varpene i røyevannene i marka.

PS: Nå får du et rabattert høstfiskekort fra OFA som gjelder ut året og dekker over fem hundre fiskevann.

Høstrøye i gytedrakt fra Røsjøen i Trysil.

Grov fisk kan forekomme

I kortområdet til Lunner Almenning finner du også flere røyevann kort vei fra Oslo. Vann og innsjøer som Avalsjøen, Mylla og Gjerdingen har tette bestander av fisk opp til 2-300 gram. I Skjerva kan det også dukke opp betydelig grovere fisk.

Beveger du deg nordover i landet blir det mer røye. I villmarksfiskets Eldorado, Engerdal, borres de første hullene i slutten av oktober, men området er nok mer kjent for isfisket når dagene blir lysere. Røvolltjønna og Vonsjøen er bare noen få av de mange gode røyevannene i kommunen. Her finner du en god oversikt over fiskevannene i kommunen, laget av Engerdal fjellstyre.

I Alvdal er det også godt å være røyefisker. Sølndalen har flere gode røyevann med flott og hurtigvoksende fisk av ypperste kvalitet. Her kan du utforske et stort område med ett felles fiskekort for Alvdal.

Atnavassdraget er også et godt tips.

Bortskjemte trøndere

I Trøndelag er de rett og slett bortskjemt med gode røyevann, som tradisjonelt ikke besøkes så mye på høsten eller midtvinters. Både Snåsa og Lierne er områder du kan bruke resten av livet på som røyefisker. I Snåsa klarer du deg med ett fiskekort fra Snåsa fjellstyre. Lierne er delt i to kortområder som dekkes av Nordlikortet og Sørlikortet.

Fiskløysvatna ved Hestkjølen i Lierne nasjonalpark er noen av de talløse spennende vannene med ørret og røye av beste sort i området. Det er langt inn, men en ekspedisjon hit er en uforglemmelig naturopplevelse, uansett årstid.

Den nye Fiskløyshytta kan gjøre isfiskeekspedisjonen betydelig mer komfortabel, og er i tillegg verdt turen i seg selv.

Feit og fin fjellrøye er ikke bare veldig morsom å fiske, den smaker helt nydelig. Her er vi et av de mange villmarksvannene i Tydal.

Formel-1

Lengst nord er røyefiskerne mest opptatt av det som skjer på seinvinteren og våren. Da kan du nemlig oppleve noe av det råeste du kan tenke deg – røyer på størrelse med mellomlaks som virrer rundt rett under nesetippen din.

Dette er isfiskets i Formel-1 for mange, men krever sitt. Det er ofte langt å gå og du må ha respekt for vær, vind, føre, smelte- og isforhold. Historiene om isfiskere og telt som driver rundt på isflak i Indre troms er mange, og noen av dem er også sanne.

Du som vil på en isfiskeekspedisjon til storrøyene i nord har mye å velge mellom. Området mellom Altevann og Dividalen er et skikkelig hotspot, i likhet med østsiden av Dividalen. Kjente vann som Store og Lille Vuoma og Anjavatn i vest, og vannene inn mot svenskegrensa i øst, trekker en del folk med pulk og pilkestikke. Glem ikke alle de andre vannene i området. Også småvann kan overraske stort ...

Kvænangsvidda er en annen kandidat for røyeekspedisjoner. Området er værhardt og forblåst, og helt nydelig. Det samme gjelder røyene, eneste fiskeslag ved siden av lake, og like uforutsigbar som været i høyfjellet.

Vi tør påstå at disse områdene har noen av de beste fiskevannene som fins, hvis det er fjellrøya som er målestokken. Og du trenger bare et fiskekort: Statskogs norgeskort for innlandsfiske.

Savalen - en god start på isfiskekarrieren

Er du i startgropa som isfisker er ikke nødvendigvis Indre Troms det første du bør gi deg i kast med. Start heller mykt i nærområdet.

Vil du ha en skikkelig langhelg eller fiskeuke med røye på menyen, er Savalen en ypperlig destinasjon. Der kan du leie hytter ved vannet, få fisketips av de lokale og til og med få foret opp hull før du kommer. Ypperlig for både barn og voksne.

Savalen er et ypperlig sted for å introdusere barn til isfiske. Foto: privat
Denne fangsten glemmes ikke så lett. Foto: privat

Husk sikkerhet!

Å ferdes på isen må du ta på alvor. Snakk med lokalkjente før du begir deg utpå og ha alltid med deg nødvendig sikkerhetsutstyr. Vær spesielt varsom i nærheten av elve- og bekkeos, men ikke glem at det kan være strømforhold og oppkommer som svekker isen langt fra nærmeste elv eller bekk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Tips fra lokalkjente Sikre isfisketips for ørret og røye

Drømmer du om fargesprakende røyer under isen, eller en grov vinterørret? Inatur gir deg tipsene.

Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...

Fiske Heite tips til herlig høstfiske

Krystallklar luft, skarpe farger og god plass ved selv de mest lett tilgjengelige ørretvannene. Høsten er her og vi har gledet oss hele sommeren.