Skogsfugl - småviltjaktas Formel 1

Skogsfugljakta er ikke noe du bare bør se til i under middels rypeår, hvis du ønsker deg jaktopplevelser som ikke står tilbake for noe.

Skrevet av

Inatur Norge

Sitter den der opp til høyre, i år igjen?
Foto: Jo Stenersen

Lave skyer henger over barskogen når du beveger deg langsomt langs myrkanten. Skritt for skritt. Lange pauser. Du er her nå. Synet av de store furuene som klamrer seg fast i åssiden er nok til at pulsen girer opp.

Sitter den her i år og, gammeltiuren du støkka forrige tur? Ofte sitter fuglen på de samme stedene, år etter år. Nervene er i helspenn mens du går sakte mot de krokete furuene, med blikket hevet mot trekronene ...

Fra 0–100 på et blunk

Skogsfugljakt er noe av det mest spennende du kan drive med, både som støkkjeger og jeger med hund. Du får ikke like mange situasjoner som på rypefjellet, men de du får glemmer du ikke så lett når alt skjer med marginer på noen hundredeler av et sekund.

Husk at gode jaktminner varer lengre enn fugl i sekken. Skogsfugljakt er noe du bare må oppleve. Ikke som en erstatning for rypejakta, for jakt på storfugl, orrfugl og jerpe kalles ikke fuglejaktas Formel 1 for ingenting.

Her får du tips om noen utvalgte skogsfuglterreng hvor du finner kort på Inatur.

 

 

Salten i Nordland

Region med gode takseringsresultater og lett tilgjengelige jaktkort. Det er fint å være skogsfugljeger i Salten denne høsten. Regionen som dekker kommunene Bodø, Beiarn, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Saltdal, Steigen og Sørfold har fantastiske naturverdier som bare venter på at du skal oppdage herlighetene.

Du trenger bare Statskogs Nordlandskort for Nordland (Salten og Helgeland) for å jakte på statsgrunn i Salten. Husk at kortene må aktiveres først. Du kan lese mer om det der du kjøper kortet.

PS: Sjekk også mulighetene for fjellrypejakt i Salten. 

Statskogs Nordlandskort

 

 

Bjørnør statsalmenning i Osen, Trøndelag

Osen fjellstyre forvalter omtrent 98.000 dekar skog og fjellområder. Terrenget ligger på hver side av riksvei 715 og er lett tilgjengelig. Det fins både storfugl, orrfugl, lirype og fjellrype i terrenget. Det er gjort gode observasjoner av orrfugl i terrenget i år, og rypetellingene var heller ikke verst.

Det er ikke mulig å kjøpe kort her før 1. september kl. 09.00. Det selges kun sesongkort for de første to ukene (10-24. september.)

Jakt hos Osen fjellstyre

 

 

Namsskogan fjellstyre

Fjellstyret forvalter seks områder for småviltjakt på hele 585.000 dekar. Området byr på gode muligheter, ikke bare for deg som vil ha deg en skikkelig "trøndertiur". Både lirype og fjellrype finner gode biotoper i Namsskogan.

Du får ikke jakt de første ukene her, men fra 25. september er det ledige kort.

Jakt i Namsskogan

 

 

Rendalen Søndre statsalmenning

Rendalen fjellstyre selger jaktkort for dette terrenget på ca. 170.000 dekar. Terrenget strekker seg fra 250-1000 moh. og har alt fra skogkledte daler til høyfjell.

Jaktkort som gjelder fra 2. oktober er tilgjengelig. Det selges både døgnkort og periodekort som dekker oktober og november. Periodekortet koster 950‚–

Jakt i Rendalen Søndre

 

 

Småviltjakt hos Nord-Odal JFF

Du må ikke reise langt for å kjenne på jaktstemningen i tiurens rike. Nord-Odal JFF disponerer 200 000 mål variert terreng med gammelskog og ekte villmarksfølelse, bare en kort tur fra Oslo.

Sesongkort og døgnkort er i skrivende sstund tilgjengelige fra 10. september.

Jakt hos Nord-Odal JFF

 

 

Rausjømarka nær Oslo

Dette terrenget ligger i Østmarka som er en del av Oslomarka. Særlig mer sentralt terreng skal osloboere lete lenge etter.

Terrenget disponeres av Rausjømarka JFF, en liten jeger- og fiskerforening dannet av Rausjømarka vel. De driver også med fiskekultivering, og er du tidlig ute kan du få deg jakt på råbukk her.

Jakt i Rausjømarka
 

 

 

Bellinga i Alvdal

Bellinga er et variert og fint skogsfuglterreng med gode biotoper i den sørøstlige delen av Alvdal. Skogsfuglbestanden beskrives som god.

Terrenget er tilgjengelig  for kr. 20.000,– den første uka av jakta (10-16. september.) og inkluderer husvære. Fra og med 17. september selges det døgnkort.

Jakt i Bellinga

Gravberget på Finnskogen

Gravberget er en stor skogseiendom 35 km øst for Elverum, som grenser til Sverige. De er et attraktivt område for skogsfugljakt og andre naturopplevelser. Området er totalt på ca. 215 km2 og er delt opp i flere mindre jaktfelt. Som på andre jaktterreng som forvaltes av Statskog må jaktkortene aktiveres.

Det rolige landskapet domineres av barskog og en rekke større og mindre sjøer som deler opp terrenget. Jaktfeltene er fra 13.000–31.000 daa.

Sjekk også hyttene du finner på siden hvor du kjøper jaktkort. 

Jakt i Gravberget

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om jakt, hytter og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Jakt Fiske Hytter Bli kjent med Børgefjell

Det store fjellmassivet på grensen mellom Trøndelag og Nordland er mer enn en turmulighet. Det er nok for et helt turliv.

Jakt 10 tips til småviltjakt nær Oslo

Visste du at det er en rekke gode tilbud som passer for en helgetur for småviltjegere fra hovedstaden og omegn? Her får du ti tips til utvalgte jaktterreng for...

Jakt Frister rypejakt i Troms og Nordland?

I Salten i Nordland og store deler av Troms ser det lyst ut for høstens rypejakt. Og på statsgrunn er det lett å få kort.