Sjekk siste nytt fra lakseelvene

På Inaturs nye laksebørs kan du sjekke siste fangster i din drømmelv. Du finner laksefiske fra omtrent 350 elveeiere og -lag i hele Norge på Inatur

Skrevet av

Inatur Norge

Lurer du hvordan det går i drømmeelva? På Inaturs nye laksebørs kan du følge fangstene fra dag til dag.

I sør er det ikke bare strømkunder som forbanner seg over lite vann i elvene. Også laks og laksefiskere skulle nok gjerne sett at det kom betraktelig mer vann enn det som har rislet ned over elvene i Agder siden sesongåpningen. 

I de mindre elvene som Audna og Lygna har fisket i praksis ikke kommet skikkelig i gang. Det tas fisk, spesielt av lokalkjente fiskere, men mye av laksen som skal opp i Audna står trolig fortsatt i fjorden og venter på regn.

De større elvene som Otra og Mandalselva har alltid nok vann til at laksen går, og det vises i fangstene.

Vårt stalltips for siste halvdel av sesongen er å prikke inn en fisketur til sørlandselvene, rett etter det første kraftige regnværet vi alle håper på for landsdelen. Start i de mindre elvene før du gir deg de store i kast.

Det bør bli full fart på oppgangen når vannet kommer.

Her finner du gode tips for hvordan du kan lykkes i lakseelvene i Agder.

Jarl Gjessing tok denne flotte storlaksen i Mandalselva sone 3, på selveste åpningsdagen. Foto: privat

Go west

Store snømengder gjorde sitt til at Eira i Romsdalen hadde god vannføring flere uker etter åpningen. Største laks innrapport var en kjempe på 14 kilo, tatt 4. juli.

Valdet til Nesset JFF har lett tilgjengelige kort, og bør vurderes hvis du liker laksefiske i fantastiske omgivelser.

Du kan lese mer om Eira og valdet til Nesset JFF her. Foreningen har også to utleiehytter som passer perfekt for deg som vil friste laksen i Eira.

Denne flotte mellomlaksen ble tatt av Petter Faksvåg 4. juli. 
Renate Fredriksen tok denne storlaksen i Steinkjervassdraget 2. juli. Foto: privat

Trøndelag

Namsenvassdraget er selve laksemotoren i regionen. Til nå er nesten 4000 laks landet av fiskere fra fjern og nær. Om få dager vil årets fangster passere fjorårets, og det med mye igjen av sesongen. Namsen fornekter seg heller ikke som storlakselv. Største laks så langt veide 22,5 kg, den største av totalt tre kjemper over 20 kg tatt i vassdraget i år.

Midtsesongevalueringen i Namsenvassdraget var god, og sidevassdragene Bjøra, Søråa, Eida og Flåttelva får utvidet fisketid til 31. august.

Steinkjervassdraget ble friskmeldt for Gyrodactylus salaris i 2014, og fisket har ikke helt svart til forventingene siden da. I år peker derimot pilene i riktig retning. Vi håper dette er et tegn på en lys framtid for laksen i Steinkjervassdraget.

I Stordalselva (med Nordalselva og Stordalsvannet) meldes det om en god sesong, med flere laks over 10 kilo. Innsiget av sjøørret er også godt.

Rait Rutnik tok denne kjempen på 15,1 kg på Navjord 20. juni. 

Nord

Største laks i Beiarelva i år er en gigant på 17,5 kg, tatt 8. juli på Strand av Simon Engholm. Den kalde elva i Nordland har mye mer å gi utover sesongen, så har du mulighet bør du virkelig vurdere en tur.

Nordlandsgiganten Vefsna, lever også opp til forventingene som storlakselv, med fem laks fra 15-19 kg på topp.

Både Beiarelva og Vefsna ser ut til å levere langt bedre fangster enn i fjor.

I Fusta ser det også svært lovende ut for resten av sesongen. I tillegg til en respektabel mengde laks er det også tatt en del sjøørret fra tre til seks kilo. 

I Målselva i Troms tok det litt tid før det løsnet etter en sein vårflom, men nå kommer laksen fossende oppover i stort antall. På tross av den treige starten har oppvandringen gjennom laksetrappa i Målselvfossen passert fjoråret.

Lurer du på hva mer som skjer i lakseelvene våre? Sjekk Inaturs laksebørs og Fangstapp!

Sjekk fangstene selv:

laksebors.inatur.no kan fiskere og tilbydere til en hver tid sjekke hva som skjer i elva, hvilke arter som tas, hvilke redskap som fanger best i en bestemt del av sesongen og se bilder av fangstene i alle elvene som selger kort gjennom Inatur.

Du finner laksefiske fra omtrent 350 elveeiere og -lag i hele Norge på Inatur.

Her finner du appen:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Laksefiske Vel blåst laksesesong!

Laksesesongen 2022 er over. Takk til alle laksefiskere for jobben dere gjør med fangstrapportering. 

Laksefiske Siste sjans for laks og sjøørret

Det er håp i hengende snøre, og ikke gi deg før dommeren har blåst. Her er tre tips om elver for oss som aldri får nok av fiske laks og sjøørret.

Laksefiske Kjempelaks på 23 kilo tatt i Beiarelva

Med bare to uker igjen av sesongen ser det ikke ut til at Beiarn er i ferd med å gå i høstdvale. Bjørnar Brændmo fikk søndag 14. august en laks på 23 kilo og...