Siste sjans for laks og sjøørret

Det er håp i hengende snøre, og ikke gi deg før dommeren har blåst. Her er tre tips om elver for oss som aldri får nok av fiske laks og sjøørret.

Skrevet av

Inatur Norge


Det går ubønnhørlig mot mørkere tider og slutten på fiskesesongen for laks- og sjøørret. Men alt håp er ikke ute! Her får du tre gode tips til elver som fortsatt kan levere varene i form av laks og sjøørret.

Sjøørret i Beiarelva

Denne sjøørreten veide rundt 6 kg. Det er tatt betydelig større ørret i Beiarelva tidligere.

Beiarelva - en perle i Nordland

Mange mener Beiarelva er Nordlands vakreste elv. 

Nedstrøms Storjord bru kan du fiske sjøørret til 14. september – og sjøørreten i Beiarelva kan i likhet med laksen bli grov! Trolig er Norges største sjøørret (10,4 kg) tatt på flue fra Beiarelva.

Det er innrapportert en sjøørret på 9 kg på laksebørsen, 20. august i år. Det er også tatt flere sjøørreter over 5 kg. 

Elva egner seg godt for både sluk-, mark- og fluefiske. Les fiskereglene grundig – blant annet er kun sirkelkrok tillatt under markfiske.

På Inaturs nye laksebørs kan du følge fangstene i Beiarelva.

Kjøp kort i Beiarelva

Austervefsna i Grane og Hattfjelldal

Sideelva til Vefsna har nylig fått åpnet en fisketrapp for laks og sjøørret.

Trappa i Fellingforsen ser ut til å fungere som den skal og det tas noe fisk i Vald 17 og Vald 18. Det er en positiv trend i oppgangen i begge fisketrappene.

Det er ikke tatt mye fisk i Austervefsna i år, men for at laksen skal kunne fanges, må noen faktisk fiske etter den. Fisketrykket i Austervefsna er svært lavt ...

Vil du ta en sjanse på en elv i etableringsfasen med flott natur og få andre stangsvingere, er Austervefsna et godt valg.

Grønlig klart vann og flott natur venter deg i Austervefsna. Det ser lyst ut for laksebestanden etter at laksetrappen i Fellingnforsen ble åpnet.

Du har også en del ypperlig ørretfiske i elva og vannene rundt, hvis du vil ha litt variasjon. Du kan fiske laks, sjøørret og ørret fram til 31. august i Austervefsna.

Her finner du laksebørsen for Vefsnavassdraget.

Mandalselva – siste sjans i sone 4

Robert Måna var tidlig ute og tok denne flotte laksen på 4 kg i Sone 4 på åpningsdøgnet. Så langt oppe i elva glemmer du at du er så nær Kristiansand, motorveier, dyreparker og diverse sjørøverkapteiner. Du får ofte naturen og elva for deg selv også, spesielt på tampen av sesongen. 

I Mandalselva stenger sone 1-3 31. august, men i sone 4 kan du fiske til 15. september.

Det trengs mer vann for å få godt fiske, men hvis laksegudene velsigner oss med nok regn og du treffer oppgangen, kan sone 4 gi deg høstens beste laksefiske, hvis du liker små elver med få fiskere.

Det er mulig å gå en hel dag i de øvre delene uten å se mer enn et par andre petri brødre, og fiskeplassene er mange. Sone 4 egner seg svært godt for enhånds fluefiske. Les Stein Grønbergs tips om Mandalselva her.

Følg også med på laksebørsen for Mandalselva. Du finner riktig sone i nedtrekksmenyen.

Kjøp kort i Mandalselva

Nå blir det enklere å være laksefisker.

Med Inaturs nye laksebørs og FangstApp kan du hele tiden være oppdatert på hva som skjer i yndlingsselva di. Du kan også legge inn fangstrapporter, selv om du er offline.

Selvfølgelig får du også kjøpt fiskekort i over 350 lakseelver, både på børsen og i appen.

Last ned Inaturs FangstApp:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om fiske, hytter og jakt i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Laksefiske Vel blåst laksesesong!

Laksesesongen 2022 er over. Takk til alle laksefiskere for jobben dere gjør med fangstrapportering. 

Laksefiske Kjempelaks på 23 kilo tatt i Beiarelva

Med bare to uker igjen av sesongen ser det ikke ut til at Beiarn er i ferd med å gå i høstdvale. Bjørnar Brændmo fikk søndag 14. august en laks på 23 kilo og...

Laksefiske – Det går mot en kjempesesong i Nidelva

Det sier Kay-Arne Olsen i TOFA. God vannføring og oppgang har preget Nidelva i år, men 20+ laksen glimrer fortsatt med sitt fravær. Blir det du som tar den?