På ekspedisjon med fiskestang og kano i Nordmarka

Hva sier du? Fiskeekspedisjon med kano få kilometer unna Tigerstaden? Javisst. Oslomarka har mange spennende fiskeområder hvor du ikke skulle tro du var så nær en travel storby.

Skrevet av

Inatur Norge

Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Oslomarka omgir hovedstaden som en grønn dyne med blå flekker.

Marka dekker et område på rundt 1700 km2 i 17 kommuner i Oslo og Viken. 300 km2 ligger innenfor Oslo kommunes grenser og utgjør to tredjedeler av kommunens areal.

Det er altså mye mer skog, åser, utmark, myr, vann, tjern, elver og bekker enn det er betong, stål, asfalt og glass. Oslomarka fiskekortområde har da også over 500 fiskevann å skilte med.

Ørret og abbor

De viktigste artene på denne turen er ørret og abbor. Det er røye i de fleste av de store vannene, men den er lettere å komme i kontakt med fra isen. Nordmarksvassdraget har også sik.

Både sluk, mark og flue er gode metoder for ørret og abbor i marka. Er du ute etter de største fiskene er en wobbler dorget bak kanoen på de store sjøene i Nordmarksvassdraget et godt tips. Marka har fiske for absolutt alle.

Det er mulig å gjøre gullfunn langs Nordmarksvassdraget ... Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Lev livet i Marka

Mange har fått sin første smak på friluftslivet i skogene rundt hovedstaden. Nordmarka egner seg svært godt for tur med barn, og en padletur fra vann til vann kan bli verdens beste turminne.

Men for fiskere er ikke marka bare barnevennlig moro – Nordmarka huser noen formidable ørreter, som ikke så mange fisker målrettet etter.

Basert på de siste års fangster av ekstra stor markaørret er kano en stor fordel, og flere av sjøene du padler over figurerer tett på topplista over ørret i marka ...

Valgfri start:

Du kan velge om du vil starte turen fra Tverrsjøen og få mest mulig padling, eller kjøre litt lenger til Pershusvann, og på den måten slippe to runder med bæring og trilling av kano. Her finner du ruta på Ut.no.

Oslo er mye mer enn asfalt og betong. Skal du padle hele turen er det ca 33 km fra starten ved Tverrsjøen på Jevnaker, til Skar i Maridalen. 

Turen kan gjøres unna på to døgn med kano og tralle, men vi anbefaler det ikke. Det blir ikke tid til mye annet enn padling og bæring.

Vassdraget starter helt nord ved Puttmyrene. Kjør til Tverrsjøstallen på Jevnaker. Sjøsett der, eller ta til høyre og sjøsett kanoen på Pershusvann. Nå er vi utenfor fiskekortområdet til OFA, så vi venter med fisket til vi er på Aklangen eller Katnosa.

Mellom Pershusvann og Finntjern får du den tyngste bæringen på hele turen. Den 500 meter lange stien ned til Katnosa er plundrete både med og uten kanotralle, men det går. Og når du er nede er du på Aklangen, som henger sammen med Katnosa. Begge dekkes av OFA-kortet.

Med kano, eller lignende farkost, kommer du deg til områder med fiskestanga du ellers ikke hadde nådd. Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Katnosa

Katnosa er et godt fiskevann, som ikke er så mye besøkt, hvor du lett kan få den gode turfølelsen. Den nordre delen av vanet ligger i Spålen-Katnosa naturreservat.

Ørret fra 3-6 hekto er ganske vanlig, og det svømmer enkelte betydelig større individer der. De tas vanligvis fra kano, som den på snaue seks som ble tatt der for noen år siden.

Vikene og oddene rundt og øst for utløpet av Spålselva kan være fine fiskeplasser. Prøv gjerne i utløpselva og løkene også. Av og til, på god vannføring, slipper stor ørret seg ned fra Katnosa.

Katnoselva er ikke padlbar, så vi triller kanoen på veien ned til Sandungen, når vi er ferdige med å utforske løkene.

AVSTIKKERE: Prøv småvannene på Branntjernshøgda. Både utsikten og fisket kan være verdt omveien. 

Sandungen

Sandungen er nok et stort vann med mye fisk av variert størrelse. Noen av de største ørreten i marka er herfra, men det går ofte en god stund mellom hver av dem. Nå er det heller ingen som fisker målrettet etter dem i marka, så kreative fiskere har muligheter. Den store døgnflua Ephemera vulgata kan klekke i store mengder her, sjekk gjerne Sandungskalven i nord fra midten av juni.

AVSTIKKERE: På Sandungskollen, sør for Store Sandungen, ligger flere mindre ørretvann og -tjern.

Døgnflua kan bli nesten 3 cm lang, pluss haletråder. Når de klekker i skikkelig antall lokker de gjerne fram de største ørretene i vannet. Foto: Jan Lillestu

Hakloa

Etter Sandungen må kanoen på tralle igjen, for å komme oss ned til Hakloa. Tar du til venstre ved demningen kan du sjøsette ganske nær elveoset, tidvis en spennende fiskeplass. Du kan også slå leir på Sauøya før du drar videre.

Hakloa er en dyp og mystisk innsjø. Hvis du ikke ser tegn til fisk kan du godt forsere Hakloa for å få mer tid i neste vann, sagnomsuste Bjørnsjøen.

AVSTIKKERE: Hakloløkene og Smalstrøm.

Bjørnsjøen

Først må kanoen på tralle fra Hakloa til Bjørnsjøen. Veien går et stykke unna elva, som på god vannstand, litt seint på sesongen, kan gi deg fiskeopplevelser som får hjertet til å hamre.

Bjørnsjøen er et fiskevann med godt med ørret i mange størrelser. Lenge var Frank Nylands ørret på 6,8 kg, tatt på flue i Bjørnsjøen en sen høstnatt i 1985, den største vi visste om som var tatt på sportsfiskeredskap i marka.

Slike fangster er veldig sjeldne, men sjansen for en ørretmiddag er uansett gode. I tillegg er Bjørnsjøen et trivelig vann, med flere øyer vi kan slå leir på. Når vi pakker sammen padler vi så langt sør i Bjørnsjøen vi kan komme, før vi triller kanoen ned til Rottungen.

AVSTIKKERE: Hakloløkene og Smalstrøm, vannene på Sandungskollen.

Øyungen er siste vann på turen, som ender på parkeringsplassen ved Skar i Maridalen. Det er et godt fiskevann, med mange spennende øyer, odder og viker. Det anbefales også for kortere turer, siden adkomsten fra Maridalen er så grei. Spesielt artig hvis du har kano eller annen farkost. Foto: Kjetil Kvien Madsen

Øyungen, via Rottungen og Gåslungen

Nå nærmer vi oss slutten på turen, men det er mye spennende igjen. Først tar vi kanoen over Rottungen. Vannet har fin ørret og rike klekkinger av Liten myrdøgnflue. Det lille grå insektet kan klekke i så store mengder at selv de største ørretene stikker snuten opp, og er det lavt skydekke og regn en dag tidlig i juni gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

Etter en kort bæring er vi på Gåslungen. Vannet henger sammen med Øyungen som er det siste vannet på ekspedisjonen vår. Gåslungen kan være verdt et besøk tidlig i sesongen, da det grunne vannet varmes fort opp. Men generelt er både Rottungen og Øyungen å foretrekke som fiskevann.

Øyungen til Skar i Maridalen.

Gåslungsdammen er enkel å passere, og rett på nedsiden finner du Øyungen. Øyungen ble satt på sportsfiskerkartet for alvor i år, da Harald Warberg tok en ørret på hele 8,9 kg og slo Nylands rekord ned i vadestøvlene.

Øyungen er altså et bemerkelsverdig vann hvor du fra begynnelsen av juni kan støte på store klekkinger av Ephemera vulgata. I tillegg er det tatt stor sik på ismeite her. Ørret og abbor dominerer dog fangstene.

Vannet er godt besøkt, og på varme kvelder i juni kan østsiden  framstå som en mikrofestival, men med kano slipper vi å sloss om leir- og bålplassene. Vi slår leir på en øy, igjen.

Neste etappe på turen er transporten ned til parkeringsplassen.

Husk at du ikke må ta hele turen på en gang. Du kan bruke kano for å komme deg til og rundt på Katnosa, og dra hjem samme vei du kom. Eller du kan ta hele eller deler av turen i motsatt retning. Nordmarka huser mange fiskeperler og du trenger lang tid for å få med deg alle.

Skitt fiske! Kanskje sees vi på Katnosa i midten av juni ;-)

PS: Her finner du 10 hytter nær Oslo.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om fiske, jakt og hytter i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter 10 tips til uforglemmelige ferier i Norge

De beste feriene er ikke dyreste, men de som gir de beste minnene. Her får du tips til til norgesferien du aldri glemmer.

Fiske Tips fra lokalkjente Finn ørreten i Oslomarka

Vil du prøve fiskelykken i Oslomarka, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her får du de beste tipsene fra Oslomarka Fiskeadministrasjon til hvor markaturen...

Fiske Hytter Langtur 10 drømmeturer til Statskogs åpne koier

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur, mange i svært gode områder for jakt og fiske? Visste du at alle kan bruke dem? Her får du ti tips...