Nyt høsten på lavbudsjett

En aktiv høstferie i friluft trenger ikke å koste skjorta.  Årstidens flotte farger lar seg like godt nyte på lavbudsjett. 

Skrevet av

Inatur Norge

Foto: Statskog SF

– Du trenger ikke å tømme familiens sparekasse for å oppleve naturen i ferien. Ta i bruk de mange rimelige og gratis mulighetene som finnes, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Her er tips til hyggelige aktivitetersom heller ikke svir i lommeboka:

Bo gratis i en åpen bu

Denne åpne bua ligger på vestsida av Nordre Bjøllåvatn i Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark. Foto: Magnus Beyer Brattli

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur? Og at alle kan bruke dem? 

Mange av buene ligger i svært spennende områder for jakt, fiske og annet friluftsliv.

På Statskog sine hjemmesider finner du alle de 120 åpne buene.

Kommunebua i Gammeldalen på Tynset har en helt spesiell stemning. Foto: Bjørnar Hansen 

En hytteferie behøver ikke bli dyr. På Inatur finner du mange kjempefine hytter i skog og fjell som ikke koster mer enn 500,- pr. døgn

Hytter under 500,-

Denne Jakt- og fiskehytta ved Trollsjøen, Jotunheimen i Årdal ligger fantastisk til nær fjell, fiskevann og jaktterreng. 

Mange av de minste hyttene på Inatur er rimelige alternativer for en aktiv ferie. Flere av dem ligger i nasjonalparker og andre flotte naturområder hvor de beste opplevelsene er gratis.

Her finner du flere små hytter.

Høst av naturen

Kantareller og annen sopp er gratis, kortreist gourmetmat. Foto: Nina Volstad

Hva med å bruke høstdagene til å nettopp høste? Soppsesongen starter allerede om sommeren, og er fortsatt i gang langt utover høsten mange steder i landet.

Lærer du deg noen enkle sopper, er dette tiden for å på skattejakt i naturen. Her finner du en nybegynnerguide til sopp.

– Når du først kommer i gang med soppsanking er det lett å bli hektet. Ikke bare får du et morsomt mål med turen, men også belønningen med et deilig selvplukket måltid når du kommer hjem, sier Lier.

Hun minner om at du også kan fiske gratis i saltvann året rundt. For innlandsfiske må alle over 16 år ha fiskekort.)

Få et gratis jaktkort

Statskog, Fjellstyrene, noen private grunneiere, NJFF og Inatur samarbeider om forskjellige ordninger som skal gjøre det enklere for deg å komme i gang som jeger. Foto: Hanne Simonsen Lindstad/ @norwegiantrio

Statskog SF, fjellstyrene og enkelte private grunneieregir deg som førstegangsjeger gratis jaktkort.

Kjøper du kort i et område med gratis jakt for førstegangsjegere, trekkes beløpet fra i handlekurven når du har lagt inn jegernummeret ditt.

I flere områder er det også gode rabatter for ungdom.

Du kan også bli med Norges Jeger- og Fiskerforbund på introjakt, et tilbud som hjelper ferske jegere i gang.

Les mer om gratis jakt for ferske jegere her.

Nyt utsikten med lånt utstyr

Utsikten fra toppen og turen ned er like god med lånt utstyr. Her ser vi topptur med overnatting i Skjåk Almenning. Foto: Skjåk Almenning

Visste du at det helt siden 90-tallet har fantes utlånsentraler der man kan låne frilufts- og sportsutstyr helt gratis? Stiftelsen BUA og lignende nettverk har gjort det enklere å ta disse i bruk. Sjekk på nettet hvilke utlånssentraler som finner nær deg.

– Utsikten er like fin med lånt utstyr! Spør gjerne familie og venner om du kan få låne av dem, eller hør med folk i nærområdet gjennom OBOS-appen Nabohjelp og lignende. De fleste blir bare glade for at utstyret kommer til nytte når de ikke bruker det selv, sier Bente Lier i Norsk Friluftsliv.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Jakt Fiske Hytter 10 gode grunner til å velge norgesferie

Når verdensøkonomien ser bekmørk ut er norgesferie en lys idé! I Norge står kortreiste og miljøvennlige ferieopplevelser i kø.

Jakt Fiske Hytter 10 Hytter i Forollhogna og omegn

Nasjonalparken med "de snille fjell" er kjent for godt turterreng, store reinsbukker, feit ørret og kaklende ryper.

Jakt Hytter Tips fra lokalkjente Fjelloppsynets tips til småviltjakt i Harran

Harran fjellstyre forvalter nesten 200.000 daa. småviltterreng av toppklasse. Er du på jakt etter godt rypeterreng, og godt armslag, bør du få med deg disse...