Høsten er høytid for ørretfiskere

Krystallklar luft, skarpe farger og god plass ved selv de mest lett tilgjengelige ørretvannene. Høsten er her og vi har gledet oss hele sommeren.

Skrevet av

Inatur Norge

Stille dager med klare farger og vakende ørret. Høsten er her og noen av oss har gledet seg hele sommeren.

Mange pakker bort fiskestengene når jobb og skole tar over for turlivet. Det er dumt, for nå går vi inn i en unik tid i skogsvannene rundt Oslo, Trondheimsmarka og store deler av Innlandet.

For når sommeren er på hell synker temperaturen i vannene, ørreten blir mer aktiv i overflaten når den skal fete seg opp før den lange kalde vinteren. Flere fiskere har blitt overrasket over at høstfiske kan være vel så bra som på forsommeren.

Det er flere årsaker til denne aktivitetstoppen på høsten. Fisken vet den har dårlig tid før vannet blir kaldere og insektene forsvinner. Noen ørreter spiser frenetisk de siste ukene før gyting. Andre står over gytingen et år og skal fete seg skikkelig opp for vinteren.

Følg med på været

Fluefiskere bør se etter dager med lite vind. Sol kan gjøre fisken mer sky, men jo seinere på høsten du fisker, jo bedre er det med sol. Det skal ikke mange timene med sollys til for å varme opp grunne partier, og da øker insektenes aktivitetsnivå paralellt med fiskens.

Før nattekulda setter inn for fullt gir overskyete dager med god temperatur og lite vind som regel de beste og fleste sjansene.

På stille høstdager kan du oppleve flott ørret som patruljerer rundt i viker og andre steder hvor insekter på vannet samler seg. Foto: Stig Werner

Stå tidlig opp

Skal du fiske på dagtid er det lurt å komme seg tidlig ut. Ofte tar ikke vinden skikkelig tak før etter lunsj, og da blir det mindre vaking. Du kan finne flott ørret som patruljerer rundt i viker, på jakt etter alle de forskjellige næringsdyrene som har blitt samlet av vinden gjennom natta.

Vet du hvilken hovedvindretning som har blåst gjennom de siste timene har du en fordel. Da vet du hvor du skal starte. Ofte spiser fisken en blanding av mygg, vårfluer og maur som har drevet inn i løpet av dagen eller natta. Disse «ryddefiskene» som de kalles er ofte av respektable størrelse.

Kveldsfiske

Vil du heller fiske på ettermiddagen og utover de mørke timene har du også veldig mye spenning foran deg. Som regel vil du se en del fisk som vaker, hvis vinden løyer mot kvelden. Se etter «ryddefisk» som du ville gjort på dagen. 

Kvelden og natta er tida for storfisk og store opplevelser. 

Prøv harving

En skikkelig markklyse som stripes inn i overflaten har lurt mang en skogsørret. Du trenger bare en lang stang, snelle og mark. Duggmark er regnet som best, fordi de er så store, men det er ingenting i veien for å bruke kjøpemark. Her får du flere harvetips.

På dager med litt vind kan sluk, wobbler og spinnere gjøre vei vellinga. Prøv også bunnmeite med mark, eller mark og dupp.

Fluefiskere kan med fordel prøve store fluer som Streaking Caddis og Tsjernobyl Ant i de mørke timene. Fluene skal fiskes stripende inn nær land. Gjerne under overhengene trær, eller der du vet marbakken går nært bredden. Vær forsiktig med tramping, vading og uvettig bruk av lys. Ørreten får med seg det meste.

En lykt med rødfilter er en god ide, da det ikke ødelegger nattsynet like mye.

Lett tilgjengelige høstfiskeplasser:

Oslomarka har noe å by på for de fleste - og ørretsesongen varer langt utover høsten. Inatur-redaksjonens seineste ørretfangst i Nordmarka var 13. desember ... Ørret av dette kaliberet er ikke vanlig i marka, men de er der. Prøv gjerne store vann som Katnosa, Helgeren, Hakkloa og Sandungene hvis du er ute etter de aller største.

Oslomarka. Hundrevis av vann og tjern kort vei fra sentrum.

Fiskekort for Oslomarka

Bymarka mm. i Trondheim. Godt kultivert område med flott ørretfiske.

Fiskekort for Bymarka mm.

Vestfjella i Aremark. Lavtliggende område med lang fiskesesong.

Fiskekort for Vestfjella

Lifjell. Lett tilgjengelig fjellområde med fiske for hele familien.

Fiskekort for Lifjell

Husk også at du kan ha godt fjellfiske, en god stund til. Sjekk disse tipsene fra eksperten Tommy Egra om hvordan du planlegger for høyfjellsørretten

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om fiske, hytter og jakt i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter 10 tips til uforglemmelige ferier i Norge

De beste feriene er ikke dyreste, men de som gir de beste minnene. Her får du tips til til norgesferien du aldri glemmer.

Fiske Tips fra lokalkjente Finn ørreten i Oslomarka

Vil du prøve fiskelykken i Oslomarka, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her får du de beste tipsene fra Oslomarka Fiskeadministrasjon til hvor markaturen...

Fiske Hytter Langtur 10 drømmeturer til Statskogs åpne koier

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur, mange i svært gode områder for jakt og fiske? Visste du at alle kan bruke dem? Her får du ti tips...