Stille dager med klare farger og vakende ørret. Høsten er her og noen av oss har gledet seg hele sommeren.
Mange pakker bort fiskestengene når jobb og skole tar over for turlivet. Det er dumt, for nå går vi inn i en unik tid i skogsvannene rundt Oslo, Trondheimsmarka og store deler av Innlandet.
For når sommeren er på hell synker temperaturen i vannene, ørreten blir mer aktiv i overflaten når den skal fete seg opp før den lange kalde vinteren. Flere fiskere har blitt overrasket over at høstfiske kan være vel så bra som på forsommeren.
Det er flere årsaker til denne aktivitetstoppen på høsten. Fisken vet den har dårlig tid før vannet blir kaldere og insektene forsvinner. Noen ørreter spiser frenetisk de siste ukene før gyting. Andre står over gytingen et år og skal fete seg skikkelig opp for vinteren.
Følg med på været
Fluefiskere bør se etter dager med lite vind. Sol kan gjøre fisken mer sky, men jo seinere på høsten du fisker, jo bedre er det med sol. Det skal ikke mange timene med sollys til for å varme opp grunne partier, og da øker insektenes aktivitetsnivå paralellt med fiskens.
Før nattekulda setter inn for fullt gir overskyete dager med god temperatur og lite vind som regel de beste og fleste sjansene.

Stå tidlig opp
Skal du fiske på dagtid er det lurt å komme seg tidlig ut. Ofte tar ikke vinden skikkelig tak før etter lunsj, og da blir det mindre vaking. Du kan finne flott ørret som patruljerer rundt i viker, på jakt etter alle de forskjellige næringsdyrene som har blitt samlet av vinden gjennom natta.
Vet du hvilken hovedvindretning som har blåst gjennom de siste timene har du en fordel. Da vet du hvor du skal starte. Ofte spiser fisken en blanding av mygg, vårfluer og maur som har drevet inn i løpet av dagen eller natta. Disse «ryddefiskene» som de kalles er ofte av respektable størrelse.
Kveldsfiske
Vil du heller fiske på ettermiddagen og utover de mørke timene har du også veldig mye spenning foran deg. Som regel vil du se en del fisk som vaker, hvis vinden løyer mot kvelden. Se etter «ryddefisk» som du ville gjort på dagen.

Prøv harving
En skikkelig markklyse som stripes inn i overflaten har lurt mang en skogsørret. Du trenger bare en lang stang, snelle og mark. Duggmark er regnet som best, fordi de er så store, men det er ingenting i veien for å bruke kjøpemark. Her får du flere harvetips.
På dager med litt vind kan sluk, wobbler og spinnere gjøre vei vellinga. Prøv også bunnmeite med mark, eller mark og dupp.
Fluefiskere kan med fordel prøve store fluer som Streaking Caddis og Tsjernobyl Ant i de mørke timene. Fluene skal fiskes stripende inn nær land. Gjerne under overhengene trær, eller der du vet marbakken går nært bredden. Vær forsiktig med tramping, vading og uvettig bruk av lys. Ørreten får med seg det meste.
En lykt med rødfilter er en god ide, da det ikke ødelegger nattsynet like mye.
Lett tilgjengelige høstfiskeplasser:

Oslomarka. Hundrevis av vann og tjern kort vei fra sentrum.
Fiskekort for OslomarkaBymarka mm. i Trondheim. Godt kultivert område med flott ørretfiske.
Fiskekort for Bymarka mm.Vestfjella i Aremark. Lavtliggende område med lang fiskesesong.
Fiskekort for VestfjellaLifjell. Lett tilgjengelig fjellområde med fiske for hele familien.
Fiskekort for LifjellHusk også at du kan ha godt fjellfiske, en god stund til. Sjekk disse tipsene fra eksperten Tommy Egra om hvordan du planlegger for høyfjellsørretten.
Mer inspirasjon til fisketuren:
- Ørret i skyggen av Snøhetta
- Skjåk Allmenning - fiske så langt øyet kan se
- Snaufjellvatnet, Blåfjell-Skjækerfjella nasjonalpark
- Saltfjellet - grov ørret i ville fjell
- Fiskeguide til Gausdal Vestfjell - Langsua nasjonalpark
- Opplev det unike høyfjellsområdet Njardarheim
- Fjelloppsynets ørret-tips for Ringebufjellet
- Med fiskestang på Valdresflya – Vinstervatn