Fiske:

Ørretfiske vår og høst: prøv harving

Harving med mark er en urgammel metode, som kan være kjempespennende og effektiv. Her får du noen gode tips til høstens mørkeste fiskeeventyr.

Harvefiske i Oslomarka.
Når kvelden siger på om våren og høsten er det tid for å slepe store markklyser i overflaten på jakt etter sulten ørret.

Når mørket senker seg vår og høst er det harvetid. Denne urgamle fiskemetoden har på ingen måte gått ut på dato, og fanger fortsatt mye og stor fisk. Gjør deg klar for nattlige eventyr.

Harving er en eldgammel fisketeknikk som kan utføres med en lang stang, snøre, krok og mark. Det er i grunnen alt du trenger, og sannsynligvis er denne fiskeformen like gammel som de første krokene mennesket klarte å lage. 

Før 20. mai og etter 20. august

Årsaken til at fisket er effektiv er enkel. Når kveldene blir mørkere siger storfisken inn mot land på jakt etter alt fra småfisk og insekter, til frosk og mus. 

En tommelfingerregel fra Oslomarka hvor metoden er ganske utbredt er at man kan harve før 20. mai og etter 20. august, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Er det klarvær og månelyst er selv ikke en oktoberkveld spesielt egnet. Om det blåser en liten krusning og er lett yr, kan det være lurt å ha favoritt-tilbehøret til en ørret- panne parat.

Harvefiske i Oslomarka.
Når det er grove forhold med regn og vind, harver du grovt! Marken skal fiskes mer oppå enn i vannet. Med lyd og vibrasjoner kan du tiltrekke storfisken. Er det skikkelig mørkt kan du prøve det selv om det er vindstille.
Når forholdene er litt roligere kan du fiske marken i vannfilmen. Den lager fremdeles mye liv og røre. Og husk at det er alltid lurt å variere fisket til du vet hva som virker.
På rolige kvelder uten mye vind og regn, eller når det enda er litt lyst, kan du med fordel fiske marken rett under overflaten. Marken skal helst lage en bul på overflaten. Fisk rykkvis, så den pulserer.

Tell til ti

Du må gi slakk med en gang du merker at det er noe der. Hvis fisken merker motstand, vil den som regel spytte ut marken.

Så kommer det vanskelige. Du må ikke gi tilslag for tidlig. Rutinerte harvefiskere teller til ti og lar fisken ta marken skikkelig.

Harvetips:

  • Lange myke stenger er best, men bruk det du har. Mang en stor ørret har tatt på vanlig lettspinnutstyr. Med korte stenger må du være raskere med å senke stanga og gi fisken løssnøre.
  • Snella bør være åpen haspel, så du kjapt kan gi løssnøre.
  • Hodelykt er helt nødvendig, men bruk den minst mulig. Nattsynet blir ødelagt etter få sekunder, og trenger en halvtime på å komme tilbake. I tillegg kan fisken bli skremt av uvettig lysbruk.
  • Må du sette på mer mark går du et stykke unna fiskeplassen før du skrur på lyset. Rødfilter på lykta kan beskytte nattsynet.
  • Mange erfarne harvefiskere foretrekker en stor håv for å håve fisken raskt. Unngå alltid unødige forstyrrelser. En stor håv er også enklere å treffe med i mørket. I tillegg kan en av de større ørretene bestemme seg for å ta marken. 
  • Lykta brukes kun under håving av større ørret. Bruk helst mørke klær da ørreten har godt nattsyn og ser kontraster svært godt.

På Inatur finner du fiskekort for en rekke gode fiskeområder for harving, både hos fjellstyrer, allmenninger, Statskog og private grunneiere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få tips om fiske, jakt og hytter i Norge

Powered by Labrador CMS