Grønbergs tips til laksefiske i Mandalselva

Vurderer du en laksetur til sørlandet i 2022? Her får du tipsene du trenger for sommerens laksefiske i sør.

Skrevet av

Inatur Norge

Stein Grønberg, innehaver av Grønberg Sport i Kristiansand og mangeårig aktiv i Kristiansand JFF, har fisket i landsdelen i en mannsalder.

Han anbefaler sone 3 i Mandalselva for førstereis.

– Gjerne i juni. Syns du det blir for folksomt i sone 3 i juli, da det tradisjonelt er flest fiskere i elva, kan du svippe opp i sone 4.

Sone 3 i Mandalselva er 13 km lang og har store sammenhengende områder som er velegnet for fluefiske.

Det lukter laks av kulpen og utløpsosen under Øyslebøfossen i sone 3 i Mandalselva. Foto: Pål Mugaas/Norske Lakseelver

– Jeg trives også veldig godt i sone 4. Naturen er betydelig mindre preget av mennesker der og de siste årene har laksebestanden tatt seg godt opp, sier han.

Nedre del av Sone 4 er delt i seks delsoner. Øvre del er på samme kort.

Sone 2 i Mandalselva er også en joker ifølge vår mann i Kristiansand.

– Den er også delt opp i mange små vald, så her kan du og en kompis kjøpe opp kortene og ha strekket for dere selv. I Sone 1 kan du fiske laks i sentrum.

Mandalselva renner ut i sjøen i sentrum av Mandal. Sone 1 utgjør de 5 nederste kilometerne av Mandalselva. Elva er stilleflytende, men det er likevel gode muligheter for fiske etter laks og sjøaure. Båtfiske kan gi god uttelling. Sjøaurebestanden i elva er god og nattfiske med flue kan gi bra fangster.

Mandalselva er det nest største vassdraget på Sørlandet og har en lakseførende strekning på 50 km, og er et nasjonal laksevassdrag. Elva har de siste årene hatt totalfangster av laks og sjøaure på mellom 12,6 og 5,7 tonn.

Laksen i elva var lenge slått ut av forsuring, men på 90-tallet startet den vellykkede snuoperasjonen, og Mandalselva har gjort et spektakulært comeback fra å være en "død" lakseelv, til å bli en elv hvor du igjen kan oppleve laksefiske av første klasse.

Potensialet er nemlig stort: Fra 1880–1890 hadde elva de høyeste fangstene i Norge i sju av ti år.

Mye å fiske på

Mandalselva er regulert, og skal helst ikke ha for mye vann.

– Laksen passerer Haugefossen på rundt 30–40 m³/sek, eller over 100 m³/sek. Det har som regel gått opp mye fisk uansett når fiskesesongen er i gang, men skal du ha nygått fisk kan det være lurt å følge med på vannstanden, forteller Grønberg.

Flere gode elver i nærheten

Stein Grønberg behøver ikke reise langt  fra Kristiansand for å fiske laks. Her med et flott eksemplar fra Audna, en av Mandalselvas mindre naboer.

Grønberg fisker i alle sørlandselvene når han er ute etter laks og sjøørret.

– Vi er veldig heldige her i Agder. Avstandene er små sammenlignet med andre deler av landet, så du rekker over alle elvene våre på en liten uke. Det er forholdene som bestemmer hvor du bør setter inn støtet, sier han.

Elvene i Agder har lange strekk med åpent kortsalg, så det er ikke vanskelig å slippe til. Vil du på en skikkelig turné har du 5-6 gode lakseelver til under halvannen time kjøring unna Mandalselva.

Mandalselva åpner kortsalget 15. februar kl. 09.00.

Kjøp fiskekort

Stikk gjerne innom Grønberg Sport i Kristiansand for de aller siste nyhetene fra lakseelvene, og annet fiske i sør.

Mandalselva er det nest største vassdraget på Sørlandet etter Otra, og har en lakseførende strekning på 50 km. De siste årene har elva levert totalfangster av laks og sjøaure på mellom 12,6 og 5,7 tonn.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Laksefiske Vel blåst laksesesong!

Laksesesongen 2022 er over. Takk til alle laksefiskere for jobben dere gjør med fangstrapportering. 

Laksefiske Siste sjans for laks og sjøørret

Det er håp i hengende snøre, og ikke gi deg før dommeren har blåst. Her er tre tips om elver for oss som aldri får nok av fiske laks og sjøørret.

Laksefiske Kjempelaks på 23 kilo tatt i Beiarelva

Med bare to uker igjen av sesongen ser det ikke ut til at Beiarn er i ferd med å gå i høstdvale. Bjørnar Brændmo fikk søndag 14. august en laks på 23 kilo og...