Frister diger vakende ørret og en hytte like ved elva? Renaelva har alt!

Her får du gode tips og kan drømme deg bort til sommerens vakfest!

Skrevet av

Inatur Norge

Renaelva er stedet for storfiskjakt med lett utstyr. Elva har hatt en formidabel utvikling det siste tiåret og i dag er det ingen andre elver vi vet om med like stor tetthet av ørret over to kilo, som du har gode sjanser til å få på lett utstyr.

Dette er et resultat av moderne forvaltning og elvas ekstremt gode næringsforhold.

Hvordan det har gått ser du på bildene og i videoen under.

For en del år siden var dette en sjelden fangst i Rena. I dag er det en helt normal Renaørret. Foto: Bjørnar Hansen
Nedenfor fluesona er det lov å fiske fra farkost. Fiskekajakker er mye brukt. Foto: Bjørnar Hansen
Renaguide Martin Mikkelsen vet hvor ørreten bor. Martin guider mest i Rena, men er også tilgjengelig for guiding i Glomma (Åmot og Stor Elvdal.)

Renaelva er det amerikanerne kaller et klassisk tailwater. Bunnvannet som tappes fra Storsjødammen er varmere enn overflatevannet på vinteren, og kjøligere om sommeren.

Dette gir den kaldblodige fisken bedre vekstbetingelser, samtidig som bestandene av insekter og andre bunndyr også øker.

Altså både raskere vekst og mer mat til ørret og harr.


I Rena har du en realistisk sjanse til å finne vakende ørret som nærmer seg, eller kanskje passerer, tre kilo.


Fluesonen i Rena er fem kilometer lang og strekker seg fra Storsjødammen til Rødshammeren. Der er det kun klassisk fluefiske fra land som gjelder. Men selv fluefiskere bør ikke se seg blinde på fluesonen. Det er veldig mye godt fiske utenfor også.

Denne filmen fra gutta i Black Fly Eyes sier litt om hvordan det er i Rena når det står på:

Hvis du ikke er godt kjent i elva, er det en fordel å bruke litt tid på den. Vil du tjuvstarte bli-kjent prosessen er en guide en god investering.

Selv om det er tett av grov ørret i elva, etter praktisk talt enhver målestokk, er det ikke dermed sagt at de alltid er lette å få. Harren er ofte litt lettere å komme på talefot med, spesielt på dagtid.

Ørret i mørket

Stor ørret er som regel mer aktiv på kveld og natt, men den spiser i overflaten bare det klekker nok der den er. Klekkingene kan være ganske lokale.

Harren i Rena kan for øvrig bli kjempestor, og det er tatt flere harrer rundt tokilosmerket der de seinere årene. 

Du må bruke mye tid på observere og vente. Elva er mørk og det er som regel umulig å få øye på fisk som ikke vaker. Ørreten er likevel sky, og jo større den er, jo mer nevrotisk er den.

Nevnte vi næringsforholdene i Renaelva?

Varierte fiske- og bomuligheter

Du kan finne variasjon fra Renas brede løp og tette skogkledde bredder i småelvene Julussa og Osa. Det er heller ikke langt til hverken Glomma eller Åsta, som er dekket av samme fiskekort fra Åmot Elvelag.

Det er godt med teltplasser langs elva, men ønsker du en litt høyere grad av komfort når du er der, er en av hyttene ved bredden fantastiske baser for ekspedisjoner i Rena og omegn:

Hvor mange store ørreter fins det på dette elvestrekket, mon tro? Den nyoppussede husmannsplasser Grønvollen ligger midt i begivenhetens sentrum ved fluesona i Renaelva. Helt perfekt for en stor vennegjeng på fisketur. Foto: Bjørnar Hansen
Denne koselige hytta ligger perfekt plassert på Deset. Foto: Bjørnar Hansen
Raudhammerkoia ligger nydelig til ved Raudstrømmen, en skikkelig godplass i Rena. Her kan du speide etter vak fra balkongen.

Tips:

  • Rena er en stor elv. Skal du fiske fra land er det å mestre underhåndskast en enorm fordel, selv om du sjelden trenger å kaste så langt.
  • Ørreten står gjerne nært land, mens harren ofte står litt lenger ut. Elva er stor og kan være vanskelig å lese for førstereisfiskere.
  • Å investere i en guide en dag eller to, kan være en veldig lur investering.

Utstyr:

  • Stenger i kl. 4–5 for tørrfluefiske. 5–7 for tyngre streamere. Vadere er nødvendig. Ikke for å vade langt ut, men for å komme utenfor de konstant overhengende greinene langs bredden.
  • I flueboksen klarer du deg med vanlige myggfluer, døgn- og vårfluer, samt streamere. For fiske seinere på året er svømmepupper en nødvendighet. Mangler du fluer til Rena får du kjøpt det på Rena fishcamp.
  • Elva er ofte dypere ved land enn du tror, og strømdraget er kraftig. Vad forsiktig!
  • Elva kan være litt tøff å vade enkelte steder, så vadesko med godt grep – enten filt eller med studs – kan være en fordel.
  • Ikke bruk tynnere fortom enn nødvendig. Fisk over maksmålet skal gjenutsettes.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips og nyheter om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter 10 tips til uforglemmelige ferier i Norge

De beste feriene er ikke dyreste, men de som gir de beste minnene. Her får du tips til til norgesferien du aldri glemmer.

Fiske Tips fra lokalkjente Finn ørreten i Oslomarka

Vil du prøve fiskelykken i Oslomarka, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her får du de beste tipsene fra Oslomarka Fiskeadministrasjon til hvor markaturen...

Fiske Hytter Langtur 10 drømmeturer til Statskogs åpne koier

Visste du at Statskog har over 120 åpne buer i norsk natur, mange i svært gode områder for jakt og fiske? Visste du at alle kan bruke dem? Her får du ti tips...