Fisketips for Oslomarka – Inn fra Sognsvann

Vil du prøve fiskelykken i Oslomarka, men vet ikke helt hvor du skal begynne? På Inatur får du i tiden framover fisketips fra de lokalkjente i OFA. Vi starter med herlighetene du kommer til fra Sognsvann stasjon.

Når ørreten våkner til liv i Nordmarka er livet verdt å leve. Foto: Vegard Veberg

Enten du tar t-banen, sykler, eller kjører bil er det første fiskevannet du kommer til selve Sognsvann.

Sognsvann er et ok isfiskevann, men når isen går er det vanskelig å få fisk der. I tillegg er veien rundt vannet tett trafikkert av gående, syklende og løpende. For å komme deg bort fra stress og mas, og samtidig bedre fiskesjansene, bør du vurdere følgende vann innenfor Sognsvann:

Svartkulp

Dette lille myrtjernet øst for Sognsvann er et overraskende godt fiskevann som har gitt fra seg en del pen ørret rundt kiloen opp igjennom årene. Solid kultiveringsinnsats fra 2004 har hjulpet. Kjent møteplass for naturister i sommermånedene. Best som fiskevann vår, høst og vinter. Det er mye lettere å få fisk her enn i Sognsvann, både fra land og fra isen.

 

Mange av vannene  i Oslomarka er helt avhengige av aktiv kultivering for å ha en ørretbestand. Oslomarka Fiskeadministrasjon står for jobben med å kultivere vannene i Oslomarka. Foto: OFA

 

Lille Åklungen

Langt og smalt vann. Følg veien på vestssiden av Sognsvann. Du kommer inn til sørenden av vannet, ved demningen. Fisk deg oppover på østsiden. Vestsiden er nesten uframkommelig. Fine fiskeplasser på oddene og i vikene oppover vannet.

Lille Åklungen har vært demt ned ved flere anledninger de siste årene, noe fisk og byttedyr sjelden liker. Heldigvis viste et prøvefiske for et par år siden at ørreten i vannet var i god kondisjon og hadde fin kjøttkvalitet. Abborbestanden går for å være i største laget, men mye forholdsvis småvokst fisk. Den store døgnflua E. vulgata fins her.

 

Abboren er vanlig i mange markavann. Den er mye bedre å spise enn mange tror, og en flott fisk for å få barn interessert i sportsfiske. Foto: OFA

 

Store Åklungen

Nok et langsmalt vann, sørøst for Ullevålseter. Her starter vassdraget som kalles Sognsvannvassdraget. Vannet er sett i forhold til størrelsen svært dypt, hele 33 meter.

Store Åklungen er et godt fiskevann med flott ørret fra 300 og 600 gram. Mange av dem blir tatt i mørket utover høsten på markfiske (harving). Det fiskes en del her. Gå på vestsiden, bort fra veien for å finne mindre brukte fiskeplasser lengre bort fra veien til Ullevålsseter. Abborbestanden er vanlig markasize. Noe E. vulgata.

 

Store Åklungen har en og annen ganske pen ørret. Vannet er klart og fisken er sky, så vær forsiktig når du nærmer deg bredden. Foto: Vegard Veberg

 

Skjennungen

Vannet er egentlig enklere å nå fra Frognerseter, men vi nevner det her fordi du kan ta en flott runde fra Sognsvann til Store Åklungen, via vafler og kakao på Ullevålseter eller Skjennungstua, til å fiske flott markaørret i Skjennungen på vei til Frognerseteren. Nydelig markarunde med stang og sykkel.

 

 

I Oslomarka trenger du bare ett fiskekort for 550 forskjellige vann. Vannene forvaltes av Oslomarka Fiskeadministrasjon, en ideell organisasjon med medlemmer fra 18 jeger- og fiskeforeninger tilsluttet NJFF.

Les også våre store guide til fiske i Oslomarka, med de beste tipsene fra de lokalkjente i Oslomarka Fiskeadministrasjon.

Fiskekort for Oslomarka

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om fiske, hytter og jakt i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Tips fra lokalkjente Sikre isfisketips for ørret og røye

Drømmer du om fargesprakende røyer under isen, eller en grov vinterørret? Inatur gir deg tipsene.

Fiske Røyetips fra høst til vår

Fra røya samler seg på varpene på høsten til seinvinteren og vårens kikkfiske i fjellvannene; det kommende halvåret er en spennende tid for røyefiskere.

Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...