Fisketips for Oslomarka – Nøklevann og videre

I serien med fisketips fra Oslomarka Fiskeadministrasjon har vi kommet til Nøklevann og småvannene innenfor.

Østmarka har flere fine fiskevann hvor hele familien kan få flotte fangster. Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Et av områdene i marka som er enklest tilgjengelig er Nøklevann og vannene innenfor. Går du fra Rustadsaga er Nøklevann det naturlige målet.

Vannet har stor ørret, flott abbor og gjedde, og muligens en og annen canadarøye som fortsatt lever. Er du ute etter stor fisk er Nøklevann et av de beste vannene i Østmarka, på tross av at det brukes av mange fiskere. Nøklevann er likhet med de fleste andre storfiskvann ikke et enkelt vann å få fisk i, hvis du ikke tar til takke med smågjedde, abbor og mort. De fleste som fisker etter de store, bruker kano eller annen farkost og mange timer per fisk. Ørret på 3-4 kg er ikke uvanlig for de som dorger rundt i sommernatta.

Her kan du lese flere fiske- og turtips for Nøklevann.

Gå litt lenger

Vil du være mer for deg selv, og samtidig oppleve enklere fiske er det en god ide å gå inn fra Østmarksetra. Da kommer du inn ved nordenden av Nøklevann, og kan gå til flere spennende småvann:

I Østmarka finner du flere myrtjern hvor fisken ofte går helt inne ved myrkanten langs land. Da gjelder det å holde lav profil og trå ekstremt varsom på myra. Foto: Stig Werner

Hauktjern

Dette langsmale vannet er et typisk markavann med god bestand av ørret fra 2-4 hekto som ikke er for vanskelig å komme på talefot med. Vannet fiskes ikke mye og kan være vanskelig å fiske fra land. Vannet er åpent for flyteringsfiske og er et fint turmål. Kløftene på vestsiden er verdt turen i seg selv. Mye småabbor og mort. Ørreten spiser mye snegler.

Kroktjern

Dette villmarksvannet er et bedre ørretvann enn Hauktjern, siden morten ikke er tilstede som næringskonkurrent til ørreten. Ørret på 800 gram er registrert i nyere tid. Fint vann for satsing på litt større ørret.

Hvis ørreten svikter er det ingen dum ide å fiske abbor. Mange mener den smaker min st like godt. Foto: Stig Werner

Mariholtputten

Dette lille tjernet har gitt fra seg ørret opp til 350 gram i nyere tid, men bestanden er ikke godt kjent. Det er registrert mort her, og vannet har muligens også karuss.

Naturen i Østmarka er mer dramatisk enn Nordmarkas rullende åser. Foto: Stig Werner

Østmarka er en del av Oslomarka. Derfor trenger du bare ett fiskekort som gir deg tilgang 550 forskjellige vann.

Vannene forvaltes av Oslomarka Fiskeadministrasjon, en ideell organisasjon med medlemmer fra 18 jeger- og fiskeforeninger tilsluttet NJFF.

Fiskekort for Oslomarka

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om fiske, hytter og jakt i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Hytter Renaelva – høstfiske i verdensklasse

Elva har svært stor ørret og harr, som gladelig tar tørrfluer. Høstfisket i elva kan være legendarisk når du treffer med forholdene. Her får du tips til fiske...

Fiske Heite tips til herlig høstfiske

Krystallklar luft, skarpe farger og god plass ved selv de mest lett tilgjengelige ørretvannene. Høsten er her og vi har gledet oss hele sommeren.

Jakt Fiske Hytter Bli kjent med Børgefjell

Det store fjellmassivet på grensen mellom Trøndelag og Nordland er mer enn en turmulighet. Det er nok for et helt turliv.