Fisketips for Oslomarka – Nøklevann og videre

I serien med fisketips fra Oslomarka Fiskeadministrasjon har vi kommet til Nøklevann og småvannene innenfor.

Østmarka har flere fine fiskevann hvor hele familien kan få flotte fangster. Foto: Torbjørn Kvien Madsen

Et av områdene i marka som er enklest tilgjengelig er Nøklevann og vannene innenfor. Går du fra Rustadsaga er Nøklevann det naturlige målet.

Vannet har stor ørret, flott abbor og gjedde, og muligens en og annen canadarøye som fortsatt lever. Er du ute etter stor fisk er Nøklevann et av de beste vannene i Østmarka, på tross av at det brukes av mange fiskere. Nøklevann er likhet med de fleste andre storfiskvann ikke et enkelt vann å få fisk i, hvis du ikke tar til takke med smågjedde, abbor og mort. De fleste som fisker etter de store, bruker kano eller annen farkost og mange timer per fisk. Ørret på 3-4 kg er ikke uvanlig for de som dorger rundt i sommernatta.

Her kan du lese flere fiske- og turtips for Nøklevann.

Gå litt lenger

Vil du være mer for deg selv, og samtidig oppleve enklere fiske er det en god ide å gå inn fra Østmarksetra. Da kommer du inn ved nordenden av Nøklevann, og kan gå til flere spennende småvann:

I Østmarka finner du flere myrtjern hvor fisken ofte går helt inne ved myrkanten langs land. Da gjelder det å holde lav profil og trå ekstremt varsom på myra. Foto: Stig Werner

Hauktjern

Dette langsmale vannet er et typisk markavann med god bestand av ørret fra 2-4 hekto som ikke er for vanskelig å komme på talefot med. Vannet fiskes ikke mye og kan være vanskelig å fiske fra land. Vannet er åpent for flyteringsfiske og er et fint turmål. Kløftene på vestsiden er verdt turen i seg selv. Mye småabbor og mort. Ørreten spiser mye snegler.

Kroktjern

Dette villmarksvannet er et bedre ørretvann enn Hauktjern, siden morten ikke er tilstede som næringskonkurrent til ørreten. Ørret på 800 gram er registrert i nyere tid. Fint vann for satsing på litt større ørret.

Hvis ørreten svikter er det ingen dum ide å fiske abbor. Mange mener den smaker min st like godt. Foto: Stig Werner

Mariholtputten

Dette lille tjernet har gitt fra seg ørret opp til 350 gram i nyere tid, men bestanden er ikke godt kjent. Det er registrert mort her, og vannet har muligens også karuss.

Naturen i Østmarka er mer dramatisk enn Nordmarkas rullende åser. Foto: Stig Werner

Østmarka er en del av Oslomarka. Derfor trenger du bare ett fiskekort som gir deg tilgang 550 forskjellige vann.

Vannene forvaltes av Oslomarka Fiskeadministrasjon, en ideell organisasjon med medlemmer fra 18 jeger- og fiskeforeninger tilsluttet NJFF.

Fiskekort for Oslomarka

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om fiske, hytter og jakt i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Fiske Langtur 10 turer vi drømmer om

Du kjenner det du også, ikke sant? Den lille kriblingen når det drypper fra taket? Følelsen av alle eventyrene som ligger foran deg.

Fiske Tips fra lokalkjente Fisketips for Oslomarka – inn fra Hakadal

Vil du prøve fiskelykken i Oslomarka, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her på Inatur fisketips fra de lokalkjente i OFA for hver innfallsport til marka....

Fiske Fisketips for Oslomarka – inn fra Sognsvann

Vil du prøve fiskelykken i Oslomarka, men vet ikke helt hvor du skal begynne? På Inatur får du i tiden framover fisketips fra de lokalkjente i OFA. Vi starter...