Langtur:

10 tips for å planlegge langturen

Skal du på langtur? Planlegging er halve moroa!

Drømmer du om en skikkelig ekspedisjon i norsk villmark? Da bør du starte planleggingen allerede nå, selv om du ikke skal på tur på lenge.

En skikkelig langtur gjør noe med oss. Vi blir slitne, kalde, for varme, myggspiste og støle. Men hva gjør vel det når vi endelig ankommer det målet?

Planlegging er ikke bare viktig, det er morsomt også. Det er når du ser på kartene, sjekker bilder fra området og leser andres turberetninger drømmene og forventingene til turen virkelig får satt seg. Og turer som dette handler først og fremst om å gjøre drømmer virkelige.

Turen er målet og målet er turen. Utsikt over Storelvdalen i Børgefjell nasjonalpark.

1. Begynn planleggingen tidlig!

En langtur i villmarka er en opplevelse for livet. Norge har en overflod av mulige langturer, så mange at det kan være vanskelig å velge. Med god tid til planlegging er det lettere å finne det turområdet som passer deg og dine best, så turen kan bli best mulig.

På Inaturs tipsblogg finner du stadig flere langturtips. Du finner også mye informasjon om turområder på hjemmesidene til Statskog og fjellstyrene.

Men selv om Internett er en ypperlig kilde til informasjon, fins det fortsatt områder i Norge som er som «hvite flekker» på kartet, i hvert fall målt i mengden informasjon tilgjengelig via nettsøk.

Fagblader som Jakt & Fiske, Alt om Fiske, Villmarksliv, Fjell & Vidde og lignende har mange gode områdeartikler som kan gi nyttig informasjon og inspirasjon. I tillegg finner du en rekke gode bøker om friluftsliv, nasjonalparker, jakt og fiske på biblioteket. Biblioteket er undervurdert som kilde til god turinformasjon!

2. Bli enige om forventninger og premisser for turen

Så lenge du ikke skal reise alene må du før eller siden inngå kompromisser med turfølget. Jo bedre man har klart å avklare hverandres forventninger til turen, jo enklere blir det å finne de gode kompromissene.

Hvis alle er enige om at turen er en fisketur, er det lettere å akseptere at den mest fiskegale i gruppa alltid bare må ta «ett kast til». Hvis målet er å komme seg til et bestemt sted til bestemt tid kan det være ødeleggende for stemningen.

Jo lengre og jo mer strevsom turen er jo større er sjansen for gnisninger. Vær ærlige med hverandre så går det som regel mye bedre enn du tror.

Mennesker blir små i villmarka. Et godt forhold til de du er på tur med er kanskje like viktig som været.

3. Ta turkameratene på alvor

Bruk ørene godt når dere planlegger turen. Hvis noen i gruppa mangler erfaring, fysisk form eller usikre på noe er det viktig å snakke om det så tidlig som mulig. Da kan dere i fellesskap justere ruta, ambisjonene, dele erfaringer eller ta en testtur og bli bedre kjent.

Husk at gode venner kan irritere vettet av hverandre når rammene endres. Fjellet får fram andre sider av oss enn asfalten. Det samme gjelder kulde, slit og sult. Jo bedre man kjenner hverandre som turfolk, jo bedre går det som regel.

Husk også å dele nødvendig helseinformasjon med turkameratene, for eksempel om allergier eller andre tilstander som kan komme til å kreve riktig oppfølging.

Flyfoto kan gi mye informasjon om vann og elvestrekk, spesielt der det er god sikt i vannet.

4. Gjør deg kjent med området før du legger ut på tur

I fordums tid måtte du sjekke kart og snakke med lokalkjente. Begge deler er fornuftig i dag og, men vi har en rekke andre verktøy i verktøykassa nå. Dagens turgåere har tilgang til flyfoto av høy kvalitet, hyppig oppdaterte satelittbilder, geologiske kart og værtjenester forfedrene våre bare kunne drømme om. Allikevel kan villmarka overraske, og fjellvettreglene er fortsatt høyaktuelle.

Fjellstyrene og fjelloppsynet kan ofte gi fersk informasjon om flom og snøsmelting. Du kan også sjekke nettsidene Senorge.no for snø- og smelteforhold i fjellet. Det er kjedelig å legge ut på langtur, og oppdage at det ikke var mulig å krysse den første bekken du kommer til på grunn av flom.

Nyttige nettsteder: Norge i bilder, Sentinel Hub, NGU, UT.no, Windy.com, YR.no, nasjonalparker.no.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark 24. juni 2022. Fortsatt is på halve Langvatn 1400 moh. Litt tidlig for fisketur.
Samme sted fem dager seinere. Vannet er nesten helt isfritt, det er betydelig mindre snø. Det nærmer seg fisketur.

5. Sjekk om det er åpne buer og koier langs ruta

Statskog og Fjellstyrene har en rekke åpne buer og koier i norske allmenninger og nasjonalparker. Mange av disse ligger i noen av våre mest interessant områder for langturer. Disse åpne buene er gull verdt hvis du har skikkelig uflaks med været, eller av andre årsaker trenger tak, fire vegger og en ovn.

Her kan du lese mer om Statskogs åpne buer og koier.

6. Planlegg for det uventede

Du kan selvfølgelig fjellvettreglene og har sjekket værmeldingen. Men vær er vær og værmelding værmelding. På noen dager kan det se helt annerledes ut enn det du trodde. Hva gjør du da, når været slår seg fullstendig vrangt i høyfjellet?

Fins det alternative ruter du kan ta for å finne le? Eller kan det være lurt å ha en helt alternativ rute? Disse spørsmålene er det smart å ha tenkt gjennom i god tid før avreise, og jo bedre forberedt du er jo bedre kan du tilpasse planene underveis.

Vinteren kan være magisk, men stiller høye krav til utstyr og erfaring.

7. Sjekk utstyret grundig og snakk med erfarne fjellfolk

Er det din første langtur kan det være lurt å snakke med noen med lang friluftserfaring. Organisasjoner som Norges Jeger- og Fiskerforbund og Den Norske Turistforening sine lokallag har mange erfarne fjellfolk som gladelig deler kunnskap.

En skikkelig tur behøver heller ikke å koste så mye. Mangler du utstyr kan du sjekke om det fins utlånsordninger nær deg. Stiftelsen BUA og lignende nettverk har gjort det enklere å ta disse i bruk. Sjekk på nettet hvilke utlånssentraler som finnes nær deg.

Storvassbu i Reinheimen nasjonalpark er med sin beliggenhet 22 km unna bilvei en langtur i seg selv. På 1525 moh. er hytta en velsignelse å ha når været snur i feil retning, og rundt hytta står opplevelsene i kø.

8. Gjør ekspedisjonen til en hyttetur

Mange langturer egner selvfølgelig best for telt, men noen av utleiehyttene du finner på Inatur åpner for helt andre turopplevelser enn det som er vanlig. Du kan blant annet leie hytter på Hardangervidda, Jotunheimen, Snåsa, Forollhogna eller i hjertet av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Å utforske disse områdene med en hytte som utgangspunkt åpner opp for mange spennende muligheter, som ikke så lett lar seg realisere med telt.

Her finner du tips om flere utvalgte hytter på Inatur.

9. Aldri undervurder betydningen av godt og riktig fottøy

Sko eller fjellstøvler må passe og være gått inn. Er området veldig vått og sekken tung bør du ha støvler med god støtte og høyt skaft. Er sekken lettere og området tørt, kan du slippe unna med lettere sko. Husk at 100 gram på føttene kjennes som en kilo i sekken.

Kjøp støvler tidsnok så du ikke må gå dem inn på langtur. Det er å be om trøbbel. Seinhøstes er det ofte gode tilbud på fjellstøvler. Du kan få god tid til å gå inn støvlene, og spare penger samtidig.

Fint lite smaker bedre enn selvfisket røye når du er på fjelltur. Fiskekort finner du på Inatur.

10. Sjekk fiskeforholdene

Skal du fiske på turen er det lurt å gjøre seg kjent med hva du kan vente å få på kroken, hva slags utstyr du trenger og andre gode tips. Lokale forhold har stor betydning. Sjekk også hvilke fiskekort du trenger på turen.

Mange av de beste langturene er dekket av Statskogs Norgeskort for innlandsfiske, eller diverse felles fiskekortordninger for nasjonalparker. (Du finner dem på Inatur.)

Her finner du flere tips for fiskere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS