– Det går mot en kjempesesong i Nidelva

Det sier Kay-Arne Olsen i TOFA. God vannføring og oppgang har preget Nidelva i år, men 20+ laksen glimrer fortsatt med sitt fravær. Blir det du som tar den? 

Skrevet av

Inatur Norge

– I år har vi hatt fantastisk vannføring i elva. Valdet Stryket, normalt sett vårt beste fluevald, er veldig vanskelig nå. Det er en fordel å være kjent. Vårt tips nå er Vald 10 - Tilfredshet og Vald 13 - Bykortet. Der tas det laks hver dag nå, sier Kay-Arne Olsen i Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA).

Innrapporterte fangster i Nidelva ser lovende ut så langt i år, forteller Olsen.

Nidelva er en del av trønderhovedstadens identitet og en unik storlakseelv. Du kan fiske storlaks midt i sentrum!

TOFA har lagd en flott film som viser hva Nidelva byr på.

Nidelva har laksefiske for alle, midt i sentrum. 

Elva fikk tidlig et godt rykte blant engelsk laksefiskende adel, sikkert fordi den har en spesielt storvokst laksestamme. Den største laksen man kjenner til på 31,8 kg ble tatt i 1954 av Gunnar Kjelås.

Mohammed Raheem fikk denne kjempen på 20,1 kg på Bykortet, et av flere fiskekort for Nidelva.
Stryket er det fineste fluevaldet i Nidelva.

Drømmen om 20+

Elvemunningen snor Nidelva seg gjennom bykjernen i Trondheim, opp gjennom stryk og kulper, opp til der laksens vandring stopper – Leirfosshølen ved Nedre Leirfoss. Fiskeplassene er mange og ulike, og det fiskes både fra land og med båt.

Elva har en lakseførende strekning på 6 kilometer, men leverer langt over lengden skulle tilsi.

– Litt synd at de største ikke har blitt med inn i år, men vi vet at de er der. Flere fiskere har hatt stang-ut på det som godt mulig hadde vært en laks for livet, sier Olsen.

Fiskekort for Nidelva:

Stryket er kanskje Nidelvas beste fluevald. Spesielt på lavere vannstand er fluefiskeren i sitt ess på dette valdet. Valdet består av tre høler; Øverhølen, Midthølen og Nerhølen. Det legges bare ut to kort pr. døgn, så her må du være på ballen.

Bykortet er fiskekortet du trenger hvis du skal fiske i sentrumsnære deler av elva og passer for deg som vil prøve å fiske i en storlakselv. Dette området egner seg for alle som vil prøve laksefiske i en storlakselv.

Renna er et langt og variert vald. TOFA disponerer fiske fra den østlige delen av elva, og valdet egner seg for fiske med alle redskaper. Det selges 2 døgnkort hvert døgn i tillegg til 12 sesongkort.

Nydalsdammen er et langt, variert og fint vald nedenfor Sluppen Bru. Med både stryk og flere kulper har du mulighet for godt laksefiske på valdet uansett vannstand. Det var her Nidelvas største laks gjennom tidene på 31,8 kg ble tatt av Gunnar Kjelås i 1954.

Tilfredshet: Valdet er gunstig for alle typer fiske og ligger fint skjermet for trafikkstøy. Fluefiske på Stavnesiden er populært. Vading ut til øyene frarådes, da forholdene kan forandres på et blunk.

Fossumhølen:  Valdet ble steinsatt høsten 2013 og er fiskbart hele veien på alle vannstander. Valdet er nesten ikke påvirket av flo og fjære. Mest laks passerer en fra time før og to timer etter floa. Ofte går det mest laks forbi her 1 før flo og 2 timer etter flo. I nedre del av Fossumhølen finner du en lang og tildels dyp høl som storlaksen liker.

Kjøp fiskekort

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Tips om hytter, jakt og fiske i Norge.

Relaterte artikler

Se alle artiklene
Laksefiske Følg laksesesongen på Inatur

På Inaturs nye laksebørs kan du sjekke siste fangster i din drømmelv. Du finner laksefiske fra omtrent 350 elveeiere og -lag i hele Norge på Inatur

Laksefiske Tips fra lokalkjente Tovdalselva mot gamle høyder?

Elva går mot strømmen i laksenorge og leverer gode fangster i de øvre delene. Det er lett å få kort. Blir Tovdalselva din nye favoritt i sør?

Laksefiske Alene med laksen i Åbjøra

Er du klar for somerens lakseeventyr? Fuglstadvaldet i Åbjøra i Terråk er et spennende og tilgjengelig laksevald, med lavt fisketrykk.